Pět dnů bez nového případu nákazy koronavirem hlásí Jihočeský kraj, začíná srovnávací studie

4. květen 2020 07:54

Jihočeští hygienici nezaznamenali ani v neděli žádný nový případ nákazy koronavirem. Statistiky tak zůstaly pět dnů za sebou stejné. V kraji zároveň startuje srovnávací studie, která zjistí dopady infekce přímo mezi lidmi, včetně těch v první linii.

Od počátku epidemie se v Jihočeském kraji nakazilo koronavirem celkem 172 lidí, uzdravilo se už 114 z nich. V celé republice bylo zaznamenáno více než 7781 případů.

Za nízkými čísly na jihu Čech stojí podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové účinná preventivní opatření. Upozorňuje však na to, že je třeba s rozvolňováním pohybu osob stále dodržovat základní pravidla osobní hygieny, hlavně nošení roušek na veřejnosti a při kontaktu s druhými lidmi, časté a důkladné mytí rukou teplou vodou a mýdlem a používání dezinfekce.

Čtěte také

Jihočeský kraj připravil průřezovou srovnávací studii séroprevalence. Ta má zjistit přítomnost protilátek SARS-COV-2 u běžné populace občanů Strakonicka a Písecka a mezi profesními skupinami z první linie boje, tedy hasiči, zdravotníky, policisty, pokladními nebo řidiči z povolání.

Strakonicko dlouhodobě vykazuje nejnižší relativní výskyt pozitivity, na Písecku je tomu přesně naopak. V každém z obou okresů se do 15. května nechá otestovat tisíc dobrovolníků, kteří se mohli přihlásit prostřednictvím webových portálů nemocnic. Zpracovatelé je vybrali podle konkrétních profesních i věkových skupin.

„Pro epidemiology je důležité zjistit, jaká je přítomnost přirozeně získané imunity v populaci,“ vysvětluje Kvetoslava Kotrbová. Od toho se budou odvíjet další následné kroky v boji proti koronaviru.

Spustit audio

Související