Na Žižkovo náměstí v Táboře se vrací kádě, tentokrát jako symbol boje proti koronaviru

6. květen 2020 12:16

Do Tábora se po 600 let vrací husitské kádě. Okovanou dubovou nádobu lidé můžou vidět v historickém centru na Žižkově náměstí. Má být stejně jako v roce 1420 symbolem solidarity a pospolitosti. Tentokrát má pomoci v boji proti koronaviru.

„Nevíme přesně, jaké kádě se před 600 lety používaly, ale byl to tenhle typ a výška na různé sypké i tekuté materiály, ale i menší a širší,“ vysvětluje ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka, který káď společně se svými pomocníky vynesl ze staré radnice na náměstí.

Káď může podle jeho slov být i v dnešní době symbolem. „Kádě sloužily ke shromažďování majetku pro příchozí do Tábora, aby se z tohoto společného vlastnictví financovala stavba hradeb, nákup materiálu. Bylo to vlastně společné jmění pro společnou obranu. Ten symbol můžeme spatřovat i v této věci, to znamená společnou obranu proti nebezpečí, které hrozí každému jednotlivci i celé komunitě,“ říká.

Čtěte také

Táborská káď je i název městského transparentního účtu, na který lidé a firmy mohou posílat finanční dary. Podle radního Jiřího Fišera město peníze rozdělí mezi organizace, které zajišťují sociální a zdravotnické služby pro nejohroženější skupiny obyvatelstva.

„Nejohroženější jsou starší lidé a lidé s nějakým sociálním a zdravotním handicapem. Těch peněz bude třeba víc, tak jsme si řekli, že bude sice všude hlouběji do kapsy, ale lidé jsou v těžkých časech pospolití a hodní, že bychom mohli udělat sbírku,“ dodává.

Radnice na transparentní účet Táborská káď 60038-701427349/0800 vloží jako základ půl milionu korun. Další informace zájemci najdou na webových stránkách města.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související