Včelaři stáčí poslední letošní med. Bude ho dost, ale jen květového

4. srpen 2021 15:30

Medobraní končí. Většina včelařů si letošní sezónu pochvaluje, někteří stočili i dvojnásobné množství medu než loni. Medovicový tmavý med naopak letos nebude žádný.

Poslední letošní medobraní zažívá včelař Václav Krištůfek. „Roztáčím kliku a med vystřikuje z buněk na stěnu medometu, stéká na dno, otvírám výpusť a vytéká nádherná zlatá tekutin. Med se nám krásně skládá jako takové lístečky, a to je známka toho, že je dobře vyzrálý,“ pochvaluje si.

Letošní rok byl totiž rozhodně lepší než minulý. „V letošním roce bude nejvíce medu květového z ovocných stromů, řepky. A potom druhý je med lipový,“ říká.

„Na základě výsledků, které mám, a toho, co slyším od kolegů, věřím, že už se nebude opakovat loňský rok, kdy se v celé republice získalo kolem pěti tisíc tun medu, což je polovička normálně získávaného množství,“ dodává Václav Krištůfek.

Čtěte také

Přitom na jaře nevypadala situace podle českobudějovického včelaře Aleše Křenka vůbec příznivě. „Březen byl ledový, v noci byly i desetistupňové mrazy. Naštěstí včelstvům to neublížilo, pokud byly dostatečně zásobeny cukrem. Pak přišel výborný duben, ale květen to znovu podrazil, bylo velice málo teplých dnů, kdy včely mohly vyletět, ale stejně v době květu řepky létaly a přinesly docela slušné výnosy toho řepkového medu. No, a teď poslední období skončilo odkvetením lípy,“ popisuje.

Zatímco květového medu je poměrně dost, medovicový nebude téměř vůbec. „Pravděpodobně se na tom podepsaly i ty studené vlny, kdy generace producentů medovice v březnu přišly pryč. Na produkci medovicových medů se podepsal i kůrovec, smrkové porosty tady v bezprostředním okolí zmizely,“ doplňuje Aleš Křenek.

Jakmile včelaři stočí poslední med, začnou doplňovat včelám cukerný roztok a přijde čas i na prevenci proti varroáze.

Spustit audio

Související