Včelaři opět vytáhli do boje proti parazitovi, který každoročně zničí řadu včelstev

19. říjen 2019 13:15

Také včely potřebují lékaře. O zdravotní stav tohoto užitečného hmyzu se nestarají veterináři, ale samotní včelaři. Pravidelná péče je otázkou života a smrti celých včelstev. Když včelaři zanedbají prevenci proti varroáze, můžou o včely přijít.

„Tady v plastovém sáčku mám desky s kyselinou mravenčí, kterou léčíme včelstva. Desky se vkládají pod víko do úlu tak, aby mohla kyselina mravenčí proudit skrz celý úl a včely,“ ukazuje včelař Josef Beneš, který má včelín u Předenic na Prachaticku.

Kyselina mravenčí je toxická pro roztoče, který parazituje na včele. „Ve chvíli, kdy vložím kyselinu do úlu, roztoč hyne a padá na dno. Roztoči jsou dnes v podstatě v každém včelstvu, naším cílem je neustále množství redukovat,“ dodává Josef Beneš.

Čtěte také

Ten používá i další léčebné preparáty. „Tohle léčivo se kápne na papírek, ten se zapálí a s tím kouřem se odpaří účinná látka. Vyplní úlový prostor včetně včelího hroznu a opět hubí roztoče na včelách. Stejně jako kyselina mravenčí není toxická pro včelu,“ popisuje.

Včelaři doufají, že bude o něco chladnější zima než v letech minulých. „Každá chladná zima je pro včelu paradoxně výhodná, protože včely se stáhnou do hustšího chomáče a matky přestanou plodovat. Plod je potravou pro roztoče, který se nemůže množit ve chvíli, kdy plod není,“ vysvětluje včelař.

To, jestli byla léčba úspěšná, poznají včelaři až v březnu. Právě na jaře totiž kontrolují kondici včelstev.

Spustit audio

Související