Návštěvníci českobudějovického agrosalonu Země živitelka oslavili Národní dožínky

30. srpen 2021 09:55

Dožínky patří ke konci léta. Závěr sklizně o víkendu symbolicky oslavili i návštěvníci agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. A to i přesto, že většina zemědělců ještě úplně sklizeno nemá.

Národní dožínky na Zemi živitelce zahájil tradiční slavnostní průvod. Od hlavního vchodu českobudějovického výstaviště až do Pivovarské zahrady dovedli dav lidí krojované páry s dožínkovými věnci, sokolníci, jezdci na koních a samozřejmě i muzikanti.

V Pivovarské zahradě návštěvníkům po celý den vyhrávala dechová hudba. Vystoupení si nenechala ujít paní Hana. „Každý rok sem jezdíme. Kromě loňska jsme ani jednou nevynechali,“ usmívala se.

Národní dožínky lidé slavili hlavně symbolicky. Kvůli špatnému počasí ještě na začátku týdne českým zemědělcům zbývalo sklidit asi 25 procent úrody.

Přesto ale prezident Agrární komory Jan Doležal odhaduje výnosy jako průměrné. „U základních obilovin to podle dosavadních čísel vypadá podobně jako minulý rok. Někde víc deště pomohlo, protože to byly oblasti, kde jsme měli problémy se suchem, někde zase těch srážek bylo až moc, takže celková sklizeň bude spíše průměrná,“ uvedl.

Čtěte také

Podobně jsou na tom zemědělci v jižních Čechách. „Žně se příliš nepohnuly, bohužel minimálně 15 až 20 procent sklizně ještě zbývá na polích. Momentálně už nejde o nějaké sklízení, ale spíš o dobývání té úrody z polí a zemědělci začínají být nervózní, protože jim koliduje sklizeň a příprava setí,“ řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Dožínky zatím neslaví ani zemědělské družstvo v Ločenicích na Českobudějovicku. „Naše výrobní oblast se nachází v nadmořské výšce kolem 650 metrů, takže sklizeň je u nás trochu opožděná. My už jsme prostě to počasí nechytli. Když je dlouho mokro, obiloviny začínají klíčit, což je pro nás velký problém,“ popsal ředitel Petr Šedivý.

Agrosalon Země živitelka pokračuje na výstavišti v Českých Budějovicích do úterý 31. srpna. Návštěvníci uvidí současnou i historickou zemědělskou techniku nebo hospodářská zvířata, vše doplňuje kulturní program.

Spustit audio

Související