Pouhých 40 vteřin stačí na ostříhání ovce. Přesvědčit se o tom můžete na Živitelce

27. srpen 2021 09:38

Historickou techniku, moderní stroje, včetně samořiditelných traktorů, nebo novinky z myslivosti, včelařství a rybářství uvidí návštěvníci 47. ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Velkou pozornost budí mezinárodní šampionát v rychlostním stříhání ovcí. Závody pozorně sledoval i Patrick Quirck z Irska. Neskrýval překvapení, že se tato střihačská show odehrává v České republice.

V tom s ním souhlasí mluvčí českobudějovického výstaviště Michaela Čeňková. „Tato soutěž je typická pro země jako Austrálie nebo Nový Zéland, kde se údajně koná každý víkend. U nás je poprvé, patří k novinkám na Zemi živitelce. Jedná se o soutěž v rychlostní střiži obcí, ať už ručně, nebo mašinkou. Je tady asi patnáct střihačů, sestřih dostane až 120 ovcí,“ říká.

Elektrické nůžky bere do ruky například David Zdrha. „Měří se čas a potom jen kvalita ostříhání ovce. V průběhu toho stříhání se nezjišťuje, jak dobře střihač ostříhal vlnu. Za každou vteřinu stříhání je bod a potom rozhodčí přidávají body podle kvality,“ vysvětluje.

Čtěte také

V soutěži jde o vteřiny. Účastníci stříhají jehňata, která mají jemnější vlnu. „Ostřihat ovci běžně trvá asi tři minuty, ale tady vidíte, že to kluci zvládají v čase kolem 40 vteřin, do jedné minuty,“ připomíná David Zdrha.

Ovce jsou trpělivé a stříhání se nebrání. „To je polohováním. Střihač musí přesně vědět, jak ovci přidržovat a podporovat, aby pohodlně seděla, aby jí to nevadilo a neměla tendenci kopnout,“ prozrazuje David Zdrha.

Zhruba jedna minuta stačila k ostříhání ovce i Jakubovi Toncovi. Podle něj je nejdůležitější pravidelný trénink. „Ze začátku člověk stříhá ovci půl hodiny, je zpocený a nejde mu to. Musí ostříhat alespoň tisícovku ovcí, aby mu to už trochu šlo, a za střihače se může považovat až po ostříhání alespoň deseti tisíc ovcí,“ komentuje střihač, kterého můžete na Zemi živitelce na českobudějovickém výstavišti sledovat při práci ještě v neděli.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související