Sehnat kopr může být problém. Někteří jihočeští farmáři se sklizně letos vůbec nedočkali

18. srpen 2021 07:53

Někteří farmáři na jihu Čech přišli o úrodu určitých bylinek. Je mezi nimi i kopr, který patří neodmyslitelně nejen do nakládaných okurek, ale také omáček a polévek. Jeho pěstování je náročné na klimatické podmínky, chybí i pracovní síly pro sklizeň.

„Toto je záhon, na kterém měl být kopr. A není,“ ukazuje farmářka Jindřiška Kopková ze Smrkova na Táborsku záhon, na který už dvakrát zasela kopr.

„Poprvé mi ho vyplavila voda s kroupami. Když jsme zkusila zasít podruhé, zapršelo, přišli slimáci a druhý den už tu nic nebylo,“ vypráví.

Počasí pěstování kopru ve Smrkově příliš nepřeje už několik let. „Jak se mění klimatické podmínky, je to čím dál náročnější. Buď je moc velké sucho i tady, kde je normálně vlhko, takže kopr prostě nevzejde, anebo když je voda, tak je jí zase moc,“ popisuje Jindřiška Kopková.

Pěstování kopru má i další úskalí. „Při sklízení je nať velice citlivá na zacházení a přepravu. I malé otlaky mohou způsobit černání a také se kopr musí co nejrychleji zchladit a následně skladovat za přísně daných podmínek, aby vydržel co nejdéle čerstvý. Sklízí se proto většinou ručně,“ vysvětluje tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy Zuzana Přibylová.

Čtěte také

A právě velký podíl ruční práce při pěstování kopru je pro zemědělce dalším problémem. „Ruční práci prostě nezaplatíte. Sháněli jsme brigádníky i pracovníky na částečný úvazek, ale prostě neseženete. Lidé si raději půjdou sednout do továrny k relativně čisté práci a nikdo nám to ručně dělat nebude, protože je to fyzicky náročné. Kdybychom měli započítat všechny náklady, včetně ruční práce brigádníka při sklizni, tak to neprodáme,“ potvrzuje farmářka Jindřiška. Kopková.

Ani to ji ale od pěstování bylinky neodradí. „Budeme pokračovat a budeme to zkoušet. Je prostě potřeba ten kopr mít. Když to vyjde, tak vyjde, a když nevyjde, svět se nezboří,“ uzavírá.

I přes zmíněné problémy pěstitelů kopru zatím neubývá. Letošní úroda této bylinky by měla být průměrná.

Spustit audio

Související