Prodejem výrobků si každoročně přilepšoval chelčický domov. Teď situaci komplikuje uzavření trhů

6. prosinec 2021 07:55

Uzavření vánočních trhů zkomplikovalo konec roku i Chelčickému domovu sv. Linharta. Klienti tam v rámci terapeutických dílen vyrábějí marmelády, sirupy i keramické dekorace. Teď pro ně museli najít odbyt jinde.

„Tady třeba máme hvězdičky, to je dekorace do truhlíku, na věnce nebo na cokoliv jiného,“ ukazuje zahradní terapeutka Jaroslava Sonntagová keramické výrobky klientů.

Právě keramická dílna nejvíc baví Karla Hanuše. „Nabízí se tady spousta věcí, které se dají různě dělat, počínaje zahradou a konče keramikou a výrobou různých pečených čajů nebo čalamád,“ popisuje.

Terapeutické dílny v Chelčickém domově sv. Linharta

Srdcem Chelčického domova sv. Linharta je přírodní zahrada. Inspiraci i materiál k dalšímu tvoření tam čerpá klientka Markéta Richterová. „Máme tu spoustu různých léčivých bylin, které sbíráme na čaje, potom okrasné květiny, které také sušíme a děláme z nich suché vazby, také pečujeme o zeleninové záhonky,“ říká.

Výrobky často vznikají během terapeutických dílen a jsou i součástí sociální rehabilitace. Ta je určená lidem s chronickým duševním onemocněním nebo zdravotním postižením. „Naše klienty se snažíme sociálně začleňovat, například pomáháme v kontaktech s úřady, v městské hromadné dopravě, nacvičujeme orientaci ve městě, utužujeme kontakty s rodinou,“ připomíná vedoucí služby Eva Bartošová.

Chelčický domov sv. Linharta byl letos připravený prezentovat se a prodávat své výrobky hned na několika trzích v Jihočeském kraji. Částečně se je podařilo nahradit prodejní výstavou. „Měli jsme obrovské štěstí, protože jsme dostali velkou nabídku z krajského úřadu. Máme tam výstavu, kde jsou obrazy i výrobky našich uživatelů. Výstava je prodejní, takže všechny výrobky původně připravené na trhy jsme přestěhovali tam,“ říká ředitelka Klára Kavanová Mušková.

Čtěte také

Prodejem vlastních výrobků si domov zajistí obvykle kolem 300 tisíc korun. „To je velmi důležitá část v našem rozpočtu. Je to takový prostor pro to, abychom si mohli nakoupit třeba něco navíc pro naše uživatele,“ uvádí ředitelka.

Loni pomohli stálí odběratelé, kteří na situaci zareagovali a nakoupili více než obvykle. Klára Kavanová Mušková v to doufá i letos. „Máme třeba jednu paní pedikérku, která dává už tradičně svým zákazníkům na konci roku pečený čaj do nás. To nám opravdu moc pomáhá, že máme už dopředu nasmlouvané zakázky,“ dodává.

Prodejní výstava Chelčického domova sv. Linharta na krajském úřadě v Českých Budějovicích potrvá do konce prosince.

Spustit audio

Související