Život v domovech pro seniory se pomalu vrací do starých kolejí, stále ale platí hygienická opatření

22. září 2021 09:05

Rok od uzavření domovů pro seniory začíná život v nich připomínat dobu před pandemií. Řadě hygienických opatření se tu ale samozřejmě nevyhnou ani teď. Pracovníci musí například mít nasazené respirátory. To jim ale nebrání pořádat různé aktivizační programy.

V Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích vítá aktivizační pracovnice Lenka Zemanová klienty v zahradě. Ti jí pomohou otrhat rajčata a papriky.

Aktivizační programy se tady snažili pořádat, i když platila různá omezení. „Snažili jsme se opravdu po celou dobu. Nejprve individuálně, a jakmile se to trošku rozvolnilo, tak alespoň ve skupinkách tří až čtyř lidí. To je totiž úžasné, oni se sejdou a mají radost, že nejsou furt na pokoji,“ vysvětluje Lenka Zemanová.

Uvnitř budovy už klientky zpracovávají další plod místní zahrady, cuketu. „Pečeme cuketovou buchtu. Já jí nikdy nedělala, ale prý je to dobrý. Máme tady předpis na hrnky, takže to všechno uděláme, pak to sestřička dá upéct a zítra nám dá ochutnat. Posledně jsme měli rybízovou buchtu a ta byla výborná,“ vypráví Zdenka Křížková.

Loni na podzim musel domov zavést některé novinky. „Nejprve jsme zřídili recepci, dříve jsme měli volný vstup do domova a nikdo se nemusel registrovat. Pak jsme pořizovali dezinfekční rám, do kterého člověk vstoupí a ono ho to tak jako omlží dezinfekcí. Samozřejmostí byly roušky. Také bylo období, kdy jsme nosili rukavice,“ vzpomíná ředitelka Hana Vojtová.

Důležité pro klienty i samotný domov jsou návštěvy blízkých. Jejich zákaz byl tak náročný. „Uživatelům se stýskalo, chtěli ten kontakt. Každý týden jsme obcházeli s telefonem a oni volali svým blízkým, ale ten telefonní kontakt nestačil. Tak jsme zavedli návštěvy za sklem, to bylo o krůček dále v tom, že si nejen volali, ale i se přes sklo viděli,“ říká vedoucí sociální pracovnice Ivana Bílková.

Návštěvy za sklem mohou lidé v Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích využívat i dále, pokud se nemohou například prokázat potvrzením o očkování, nebo o prodělání onemocnění.

Spustit audio

Související