Jihočeští zemědělci sklidí až o padesát procent víc zelí než loni. I tak je ale úroda jen průměrná

20. říjen 2021 15:24

Úroda zelí na jihu Čech je letos průměrná, zemědělci jsou s ní přesto spokojeni. Chladné počasí sice na jaře zbrzdilo růst sazenic, díky teplému podzimu ale hlávky nakonec dorostly do požadované velikosti. Větší problémem je pro zemědělce nedostatek pracovních sil.

„Vidíte, jedeme jako po másle. Není to podmáčené, je to vyschlé, tak je to úplně v pohodě,“ popisuje v kombajnu na poli nedaleko Vidova na Českobudějovicku pracovník zemědělského podniku Malše Roudné Miroslav Bostl.

Letos si sklizeň zelí pochvaluje. „Máme i menší spotřebu nafty, než když se jindy taháme nebo se kola boří a zbytečně protáčí. Letos je to fajn,“ dodává.

Čtěte také

Spokojená je i vedoucí krouhárny Iveta Hlaváčová. „Zatím to vypadá, že budeme mít tak o třetinu, možná o polovinu větší úrodu než loni,“ konstatuje.

Přitom to na začátku nevypadalo úplně dobře. „Po zimě vláha přišla, ale po zasetí bylo velmi sucho, kdežto v květnu a červnu byly extrémní podmínky, co se týká deště, bylo zase naopak velmi mokro, takže jsme šli z extrému do extrému. Proto jsme i se sklizní zelí začali o měsíc později,“ říká Iveta Hlaváčová. Pro růst zelí byl ale nakonec rozhodující podzim, chladná rána a teplo přes den mu prospívají.

Také co se týče škůdců, byl letošní rok jiný než ten loňský. „Loni jsme se potýkali s velkým množstvím dřepčíků. Letos velmi zasáhla květilka zelná, která ničí kořenový systém, a bělásek zelný, který klade housenky a ničí hlávky. Se škůdci jsme se dokázali vypořádat, ale co nás trápí každý rok, je nedostatek brigádníků,“ doplňuje Iveta Hlaváčová. Protože letošní sklizeň zelí začala o měsíc později, skončí až na konci listopadu.

Spustit audio

Související