Rušení chovů hospodářských zvířat, možná propouštění zaměstnanců. Také zemědělci pociťují nárůst cen energií i nafty

4. listopad 2021 11:15

Po třiceti letech ruší Zemědělské obchodní družstvo Borovany na Českobudějovicku chov prasat. Navýšení cen energií a nafty už bylo po neustálém zdražování výrobních nákladů pro tento zemědělský podnik neúnosné. Výkupní ceny farmářských komodit naopak dlouhodobě stagnují. To dopadá i na chovatele dalších hospodářských zvířat.

„Tady máme čtyřicet březích prasnic, máme dobré výsledky. Bohužel teď je taková situace, že to nestačí,“ říká se smutkem v hlase předseda Zemědělského obchodního družstva Borovany Jindřich Kořínek v odchovně prasat.

V současnosti družstvo chová dva tisíce prasat. I přesto, že je chov úspěšný, budou zemědělci vepřín v následujícím roce postupně vyprazdňovat. „Zvedají se neustále ceny krmných směsí a energií, a to se v tom projevuje. Tady je spotřeba energie poměrně velká. Musíme větrat, svítit, krmení, čerpání a odvoz kejdy, všechno je na elektriku,“ vysvětluje Jindřich Kořínek.

Čtěte také

Zatímco náklady neustále stoupají, výkupní ceny masa se nemění. „Dostáváme za kilo prasete v živém kolem 24 korun a ještě musíme platit dopravu a některé srážky za odpady a podobně. Je to obor, který je v současné době nezajímavý, a nemůžeme si dovolit dotovat ztrátu z jiných odvětví. Musíme přijmout nějaká opatření, budeme muset omezit hnojení, možná i zaměstnance,“ dodává předseda družstva.

Zvýšení cen energií, nafty a dalších vstupů do výroby se na jihu Čech dotkne také chovatelů dalších hospodářských zvířat. „Také nákladovost chovu dojnic velmi roste a ty vícenáklady zejména na krmiva, energie a pohonné hmoty se nepromítají do růstu výkupní ceny mléka. Stejně tak chovatelé drůbeže se začínají dostávat do problémů s rentabilitou,“ potvrzuje ředitelka Jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Agrární komora bude apelovat na novou vládu, aby nezastropovala dotace pro zemědělské velkopodniky. Bude také prosazovat zvýšení dotací pro menší chovatele. To by mělo zemědělcům pomoct ke zvýšení zisku.

Spustit audio

Související