Veterináři zaznamenali výskyt afrického moru prasat nedaleko hranic. Doporučují zavést opatření

14. říjen 2021 13:43

Africký mor prasat se už dostal do blízkosti našich hranic. Nemocná divoká prasata se objevila v Německu a Polsku pouhých 25 kilometrů od Česka. Jde o velmi nebezpečné a nakažlivé onemocnění, které se nedá léčit.

Stát proto myslivcům vyplácí několikatisícovou odměnu za odstřel každého divokého prasete. Veterináři zároveň doporučují chovatelům, aby přijali preventivní opatření.

Dezinfekční brána u vjezdu do společnosti Agpropig Velešín je jedním z opatření proti africkému moru prasat

„Veškerá vozidla, která sem vjíždějí, projíždí touto dezinfekční branou. Ostříkáme je dezinfekčním roztokem,“ ukazuje jedno z mnoha bezpečnostních opatření proti africkému moru prasat zootechnik společnosti Agropig Velešín Jan Švec.

Společnost chová 900 prasnic a pět tisíc selat. Kdyby se nákaza do chovu dostala, znamenalo by to naprostou likvidaci. „Museli bychom zvířata zlikvidovat a škoda, která by vznikla, by byla i přes deset milionů korun,“ uvádí Jan Švec.

Agropig musí v souvislosti s šířením nákazy afrického moru prasat dodržovat i nové opatření. „Pokud nám uhyne nějaká prasnice, odvezou jí na pitvu a provádí vyšetření na africký mor prasat,“ potvrzuje zootechnik.

Africký mor prasat se může přenést několika způsoby. „Přenos je možný přímým kontaktem nemocného prasete a dalším prasetem. Dále třeba myslivec, který uloví divočáka, může onemocnění přenést do chovu přes zbytky tkání krve. A další jsou kuchyňské zbytky, obecně je zakázáno krmit kuchyňskými zbytky,“ říká ředitel Krajské veterinární správy Jihočeského kraje František Kouba.

Čtěte také

Důležitou prevencí je zvýšený odstřel divočáků. Před dvěma lety myslivci ulovili v Česku 240 tisíc kusů, což byl rekordní počet. Potom ale lov pozastavila pandemie koronaviru.

Podle předsedy Českomoravské myslivecké jednoty v Českém Krumlově Lukáše Bodnára by se letos už měla situace zlepšit. „Letošní rok se jeví jako příznivý pro zvýšený odstřel černé zvěře. Doufejme, že se budou konat společné lovy, a ani nic nenaznačuje, že by se mělo letos jednat o semenný rok buku nebo dubu, takže by individuální lov mohl být jednodušší,“ doplňuje.

Veterináři považují za velmi důležité i vyhledávání uhynulých divočáků a jejich včasné odklízení. Státní veterinární správa proto platí dva tisíce korun nálezné za každý kus. Na severu Čech stát odměnu ještě zvýší a nabídne také odměnu za každé ulovené prase. Důvodem je výskyt afrického moru prasat blízko českých hranic v Německu a Polsku.

Spustit audio

Související