Dávat zvířatům zbytky je zakázané. Dnes se to považuje za týrání, varuje šéf veterinární správy

27. srpen 2021

Státní veterinární správa se účastní agrosalonu Země živitelka na českobudějovickém výstavišti. Odborníci návštěvníkům radí s chovem domácích mazlíčků, hospodářských zvířat, takzvaných exotů, ale i s nákazami, které trápí zvířata ve volné přírodě a odtud se přenášejí na zvířata chovaná.

Obrovským nebezpečím je podle ředitele Státní veterinární správy Zbyňka Semeráda například africký mor prasat. „V České republice jsme za sedmnáct měsíců ozdravili od afrického moru prasat, to se předtím nikomu nepodařilo, ale ostatní země už s tím bojují léta. Nákaza se neustále šíří,“ říká.

Africký mor postihuje divoká i domácí prasata. „Problém je v tom, že zůstává i v uhynulých zvířatech. Když porazíte prase nebo ulovíte zvěř, nemusíte vůbec nic poznat, ale tím masem se nákaza šíří. Vy si třeba myslíte, že je maso zkažené a vyhodíte ho, ale když se k tomu dostane zase prase, tak onemocní. A pro prasata je to smrtelné onemocnění, nepřežívají, neexistuje vakcína,“ připomíná Zbyněk Semerád.

Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy

Nákaza nás podle něj v současné době obklopuje. „Africký mor prasat byl v Polsku, přeskočil do Německa, dennodenně přibývají nové a nové případy. My děláme monitoring, setkáváme se s myslivci, bereme vzorky z uhynulých i ulovených zvířat, protože nákaza je 40 kilometrů od nás. My už dnes jen čekáme, kdy přijde. Víme, že přijde, ale doufáme, že co nejpozději,“ dodává.

Důležité je podle něj Zbyňka Semeráda také to, aby lidé nekrmili zvířata zbytky. „Ono už se vůbec nesmí krmit žádnými zbytky. To se dneska považuje týrání. Je to zakázané nejen proto, že to může obsahovat koření a další věci nevhodné pro zvířata, ale prvotním důvodem byl právě mor prasat, africký mor prasat a slintavka,“ uvádí.

Celý rozhovor s ústředním ředitelem Státní veterinární správy Zbyňkem Semerádem si poslechněte online. Řeč přišla mimo jiné i na ptačí chřipku a to, proč se musejí vybíjet celé chovy, na záchyt vadného masa v jižních Čechách nebo problematické potravinářské výrobky z Polska.

Spustit audio

Související