Divočáci pustoší na jihu Čech louky, obnova pak stojí víc peněz i úsilí

21. březen 2019 14:14

Protože bylo na podzim a na jaře víc hmyzu a myší, rozryla divoká prasata větší plochy. Jihočeským zemědělcům, kteří musí dát louky do pořádku, tak přidělala práci i zvýšila náklady.

K rozryté louce u lesa musel například vyjet Jan Schwarz ze zemědělského družstva Brloh. Za traktor připojil luční bránu. „Rozhrnuje krtiny a urovnává louku po divokých prasatech. Výplet pak vytahuje starou trávu a dochází k provzdušnění půdy,“ popsal.

Vrátit louky do původního stavu znamená pro zemědělce nejen větší úsilí, ale také vyšší náklady. „Může to pro nás znamenat 100 až 150 tisíc navíc. Sice se louky ošetřují pravidelně každý rok, ale letos budeme muset i dosívat travní směsí. Kdyby se plochy rozryté po prasatech neupravily, dostanou se při sklizni do travní hmoty drny zeminy, znehodnotí se krmivo a pak by se mohly objevit i zdravotní problémy u zvířat,“ vysvětlil předseda družstva Václav Jungwirth.

Prašivina decimuje v posledních letech populaci lišek, onemocnění je přenosné i na člověka

Liška nakažená prašivinou

Na Českobudějovicku ubývá lišek. Na vině je prašivina neboli svrab. Myslivci našli před několika dny tři lišky nakažené touto nemocí mezi Homolemi a Boršovem.

Škody by měli nahradit uživatelé honiteb, ale zemědělci o to nežádají. „Snažíme se domluvit mezi sebou. V případě, že škody jsou vyšší, nám myslivci chodí pomáhat třeba se sběrem kamene,“ řekl Václav Jungwirth.

Českomoravská myslivecká jednota v Českých Budějovicích se dokonce rozhodla koupit speciální stroj na obnovu luk za 300 tisíc. „Vyplatí se investovat do stroje, aby se vyšlo vstříc zemědělcům a nemusely se platit náhrady, protože to jsou statisícové škody, a na to myslivci nemají,“ zdůvodnil jednatel Pavel Pletka.

Domluva se zemědělci se myslivcům rozhodně vyplatí. V případě, že by se nedohodli, řešil by porušení zákona o myslivosti soud.

Spustit audio

Související