Prašivina decimuje v posledních letech populaci lišek, onemocnění je přenosné i na člověka

19. březen 2019 07:48

Na Českobudějovicku ubývá lišek. Na vině je prašivina neboli svrab. Myslivci našli před několika dny tři lišky nakažené touto nemocí mezi Homolemi a Boršovem.

Zákožka svrabová, která prašivinu způsobuje, patří k nejvíce přenosným parazitickým roztočům vůbec. Snadno se může přenést na psy, kočky i člověka.

„Zvíře ztratí kompletně celou srst, dojde k zánětu kůže, ta kůže hrozně zbytní, vytvoří se takové obrovské šupiny, kůže svědí, bolí to,“ popisuje hlavní příznaky prašiviny veterinářka Lucie Míková.

Liška nakažená tímto onemocněním vždycky uhyne. „To zvíře uhyne de facto hlady, protože je tak zničené, že není schopné se ani pohybovat a lovit kořist,“ dodává veterinářka.

Větší výskyt prašiviny se objevuje vždy v cyklech. Podle jednatele Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích Pavla Pletky je to pro přírodu ozdravný proces. „Přírodě prospívá, protože tím, jak se vyléčila před lety vzteklina, stavy lišek vzrostly. Řekl bych, že je to možná od přírody selekce, sníží se stavy, protože drobná zvěř není a ty lišky nemají opravdu žrát,“ myslí si.

Na Českobudějovicku se rozšířil zákeřný virus, který decimuje včelstva

Jak jsou včelaři spokojeni s letošní medovou sezónou?

Včelařům na Českobudějovicku letos v zimě ve velkém uhynula včelstva. Někteří přišli dokonce o celý chov. Příčinou je virus deformovaných křídel, který se šíří hlavně u včelstev postižených varroázou.

Prašivinou se ale můžou nakazit psi, kočky i lidé. „Největší problém mají norníci, psi, kteří se pohybují v noře, kde se bezprostředně dostanou do kontaktu. Kdyby se stalo, že zvíře proběhne zrovna tam, kde šla liška, zákožka se na něj může přenést,“ varuje Lucie Míková.

„Další přenos je mezi psy navzájem, přes kartáče nebo pelechy. Pokud by se potkal člověk se psem, který je hodně napadený zákožkou, může parazit vyvolat alergickou reakci,“ dodává.

Veterináři doporučují nepouštět psa v lokalitě s výskytem prašiviny na volno. V případě, že uhynulou lišku najdete, nesahejte na ni a oznamte nález policii nebo myslivcům.

Spustit audio

Související