Africký mor v Boleticích. Veterináři a vojáci cvičili zásah při nákaze zvířat

24. červen 2017 09:21

Teoretickou i fyzickou připravenost na zásah při nebezpečné nákaze zvířat testovali vojáci a veterináři na farmě v Boleticích. Pro nácvik použili zvířata vojenských lesů a statků. Podobná cvičení slouží k připravenosti na likvidaci například ptačí chřipky.

V zemědělském objektu v Květušíně vyrostlo několik stanovišť. Veterináři a vojáci postupují při cvičeních stejně jako při reálných situacích.

Postavili například polní veterinární pracoviště. „Tady jsme naplánovali preventivní operace, šlo o kastrace fen, to znamená břišní operace. Jde o to natrénovat si v polních terénních podmínkách běžné postupy, které jinak člověk dělá v ordinaci nebo na chirurgickém sále,“ vysvětlil podplukovník Marek Dolanský.

Pro některé účastníky cvičení to byla úplně nová zkušenost. „Je potřeba si zvyknout na přístroje a nástroje, které tady máme, a také zkusit práci v provizorních podmínkách. Je potřeba si procvičit ty pracovní činnosti ve stísněném prostoru a v jiném režimu,“ dodal Marek Dolanský.

Dohromady asi padesátka vojáků a veterinářů cvičně zasahovala proti africkému moru prasat. „Nacvičili jsme především vstup do ohniska nákazy, aby se zabránilo rozvlékání nákazy. Standardně je nezbytné provádět vyšetření na slintavku a kulhavku,“ popsal plukovník Vladimír Žákovčík. Podle něj zvlášť odběry nejsou rutinní a je třeba je trénovat.

V pojízdné laboratoři pak veterináři otestovali vodu ze studní z vojenského prostoru. Zjistili, jestli je pitná, a zkoumali vzorky, ve kterých by mohly být bakterie.

Cvičení Státní veterinární správy a Armády České republiky se koná každoročně posledních deset let.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio