Přišli o skoro 30 tisíc kachen. Dva roky po ptačí chřipce plně obnovili chov

15. leden 2019 14:32

Dva roky po likvidaci téměř třiceti tisíc kusů drůbeže kvůli ptačí chřipce je kachní farma v Blatné zase plná kachňat. Za vybití chovu dostala společnost kompenzaci od státu ve výši čtyř milionů korun.

Chov kachen se společnosti Blatenská ryba podařilo znovu stabilizovat. V současnosti má téměř čtyřicet tisíc kusů drůbeže, což je o deset tisíc víc než před ptačí chřipkou.

„Na odchovně jsou dvoudenní kachňátka, je to mnohem hezčí pohled než před dvěma lety, kdy jsme tato kachňátka likvidovali. Život se nám vrátil zpátky do hal,“ pochvaluje si jednatel Jiří Bláha.

Po ptačí chřipce už v Blatné znovu nepořídili chovné kachny a zrušili venkovní výběhy. „Chtěli jsme se vyvarovat případné další ptačí nákaze, a kdybychom měli dát všechny kachny do hal, tak se nám tam nevejdou. Nyní nakupujeme jednodenní káčata, která vykrmujeme až do jatečné velikosti,“ vysvětluje Jiří Bláha.

Firma Blatenská ryba má kvůli ptačí chřipce milionové ztráty. Přišla o další velkochov

Likvidace velkochovu kachen u Blatné. Firmu Blatenská ryba znovu zasáhla ptačí chřipka

Veterináři a hasiči zlikvidovali celý velkochov kachen firmy Blatenská ryba, kterou znovu zasáhla ptačí chřipka. V halách u Blatné utratili zhruba 20 tisíc ptáků a zničili asi 60 tisíc vajec. Firma odhaduje milionové ztráty.

Společnost Blatenská ryba se postupně dostává na objem tržeb, jaké měla před ptačí chřipkou. Podle jednatele je to díky navýšení počtu jatečních kachen.

Zároveň firma rekonstruovala dvě haly. Jedna z nich je u rybníka Řitovíz. „Je tu nová betonová podlaha, což byla naše největší investice za nějakých 800 tisíc korun. Podlaha se musela udělat, protože tady dřív byla pouze hliněná. Dále jsme investovali do krmné a napájecí linie a ventilace,“ ukazuje vedoucí kachní farmy Karel Nussl.

V hale u rybníka Řitovíz i v druhé hale u rybníka Topič chová společnost kachny na výkrm od března až do půlky listopadu.

Spustit audio

Související