Tygří moč na třpytivém papírku dokáže zahnat divočáky. Vyzkoušeli to v Boršově nad Vltavou

14. leden 2020 08:41

Divoká prasata už nechodí do místní části Poříčí v Boršově nad Vltavou na Českobudějovicku. Dřív tu byla zvířata vidět mezi rodinnými domy a dokonce napadla jednu obyvatelku. Problém vyřešily třpytivé papírky s tygří močí.

Plašiče s napodobeninou moči velké kočkovité šelmy se tak ukázaly jako efektivní a navíc levná pomoc v problematické situaci, se kterou se potýkají lidé i v jiných městech.

Základ plašičů je z třpytivého materiálu. „To je zbytkový materiál z reklamní agentury, na filc jsme potom nastříkali pěnu – syntetickou moč velkého predátora, který žere maso. Plašiče jsme rozvěsili zhruba po pěti metrech,“ popisuje starosta Jan Zeman.

Jednoduché a efektivní plašiče divokých prasat v Boršově nad Vltavou jsou rozmístěné zhruba po pěti metrech

Divoká zvěř je přemnožená, proto se často hlavně v zimních měsících vydává do měst a obcí za potravou.

Do Boršova ale podle předsedy místního mysliveckého sdružení přišla prasata ještě z jiného důvodu. „Divočáci mají přirozené stezky. Tady se začíná stavět dálnice, což jim přetnulo migrační cestu, a oni si hledají novou, aby mohli z jednoho působiště přejít na druhé. Tím pádem se dostali až mezi obytné domy,“ vysvětluje.

Jednoduché a levné zařízení je velmi efektivní. „V každém případě to zabralo. Pravidelně se bavím s místními lidmi a od té doby, co jsme tu rozvěsili plašiče, se divočáci neobjevili. Už víme, že si našli novou cestu, tomuhle území se úplně vyhnou a k řece se dostávají o 500 metrů níže,“ dodává Jan Zeman.

Sprej s tygří močí by se měl do plašičů znovu aplikovat po dvou až třech měsících.

Spustit audio

Související