Místo brigádníků sklízí většinu švestek setřásačka. Ovocnáři totiž mají málo pracovních sil

25. září 2021 14:25

Letošní úroda švestek je průměrná. Stromy po loňské nadúrodě odpočívají. Jihočeští ovocnáři si ale pochvalují velikost plodů. Horší je to s brigádníky. Pracovních sil je v sadech stálý nedostatek.

Strojový způsob česání využívá Roman Grill v sadu nedaleko Hoříkovic na Prachaticku. „Po boku traktoru se rozvine plachta pod strom. Pak je tam železná ruka, která chytne kmen stromu, zavibruje s ním, a plody spadají do plachty,“ popisuje.

V porovnání s loňskem bude letošní úroda švestek zhruba o čtvrtinu nižší. „Začátkem května byla vlna mrazů, které v některých polohách poškodily květy. Tam je potom úroda velice slabá,“ uvádí předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr.

Plody jsou také trochu kyselejší. „Hodně pršelo, bylo málo pořádně slunečných dní, a to ovoce pak jakoby nenabyde ten cukr. Na konci září už není šance, že by to dozrálo, to dřív spadne na zem,“ vysvětluje Roman Grill.

Srovnatelná s loňskem je ale velikost plodů. Ta se pohybuje okolo pěti centimetrů. „Bylo hodně vody a toho ovoce je méně, takže proto jsou větší plody,“ říká ovocnář.

Méně je švestek a ještě méně je brigádníků. „Sehnat dneska kvalitní lidi na práci je velmi obtížné a už nezbývá nic jiného než brát cizince přes agentury,“ potvrzuje Roman Grill. Sklizeň švestek na jihu Čech skončí tento týden.

Související