Nová rozvodna elektrické energie ochrání Tábor a okolí před masivními výpadky

25. červen 2021 15:44

Přes 140 milionů korun zaplatila energetická společnost za novou velkou rozvodnu elektřiny, která začala fungovat v Táboře. Zlepší energetickou odolnost v případě rozsáhlého výpadku elektřiny, takzvaného blackoutu, ve městě a okolí.

Společnost EG.D postavila rozvodnu na okraji Tábora ve směru na Hejlov. Má pomoci zamezit černým scénářům masivních výpadků elektřiny, které tisíce českých domácností postihly v uplynulých dnech.

„Umožní nám to připojit nové zákazníky, ale i pro ty stávající to má význam v tom, že můžeme rozdělit úseky napětí na menší části. To znamená, že při poruše je bez napětí menší část,“ vysvětluje vedoucí správy sítě velmi vysokého napětí Vlastimil Pomyje.

Táborská rozvodna dodává podle vedoucího investic ve společnosti EG.D Ladislava Mikuláše elektřinu zhruba deseti tisícům odběratelů. „Kolem každého takového zařízení vznikne okruh, je to zhruba osm kilometrů do všech směrů,“ popisuje.

Stavba nové rozvodny se připravovala pět let. Od roku 2018 je to třetí podobné zařízení. První vzniklo v Boršicích u Zlína, druhé v Kaplici a třetí teď začíná fungovat Táboře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související