Nejistota i snaha uspořit vede mnoho majitelů domů a firem k pořízení solárních panelů

6. duben 2022 11:49

Zdražení elektřiny a krach dodavatelů energií vedly hodně lidí k pořízení solárních elektráren. Podle odborníků se to vyplatí i díky státním dotacím. Ministerstvo životního prostředí loni přijalo dvojnásobný počet žádostí než v předcházejícím roce. Zájemci ale musí počítat s tím, že se fotovoltaiky dočkají až po několika měsících.

„Tady v obýváku máme přímotop a v celém baráku jich máme osm,“ ukazuje paní Marcela v rodinném domě. Elektřinu potřebuje také na ohřev vody a další věci spojené s chodem domácnosti. Proto si s manželem loni objednali fotovoltaiku, a to i přesto, že na ni budou čekat téměř rok. „Ušetříme a nemusíme se bát, že nám někdo vypne proud, když poskytovatelé energií skončí,“ vysvětluje.

Narůstající zájem o solární elektrárny potvrzuje ředitelka Energy centra v Českých Budějovicích Ivana Hlinková. „Asi tři čtvrtiny zájemců, kteří se chodí ptát na fotovoltaiku, jsou majitelé rodinných domů. Ceny fotovoltaických panelů a instalací velmi klesly a v posledních letech se už vyplatí instalovat si fotovoltaiku i bez dotace. Návratnost investice se zkracuje tím, jak ceny elektřiny stoupají a stoupají,“ uvádí.

O solární systémy mají větší zájem nejen majitelé rodinných domů. „Oslovují nás města i obce, současně také sdružení bytových domů a družstev a samozřejmě také průmyslová a výrobní odvětví,“ říká Jiří Jenne, obchodní ředitel firmy, která dodává komponenty do fotovoltaik.

Čtěte také

Problém je v tom, že zákazníci musí na solární elektrárny čekat někdy až rok. „Jedním z důvodů je zpoždění dodávek z Číny, a to v rozmezí šesti až dvanácti měsíců. A problémem je i nedostatek instalačních firem,“ vysvětluje Jiří Jenne.

Fotovoltaiky podporuje formou dotací i stát, a to už od roku 2016. V poslední výzvě programu Nová zelená úsporám a přijalo ministerstvo životního prostředí více než šest tisíc žádostí, které se týkaly těchto zdrojů energie.

„Program Nová zelená úsporám nabízí dotace průběžně. Na celé období do roku 2030 nabídne jednak 11 milionů korun z národního plánu obnovy, ale počítáme se zapojením dalších zdrojů, především z výnosů z prodeje emisních povolenek nebo s penězi z modernizačního fondu. Celkem tak bude program disponovat částkou minimálně 39 miliard korun,“ doplňuje mluvčí ministerstva Ondřej Charvát.

Ministerstvo životního prostředí bude v následujících pěti letech postupně vypisovat i výzvy zaměřené na podporu solárních elektráren pro veřejnou správu.

Spustit audio

Související