O takzvaná re-use centra je stále větší zájem. Lidé šetří a shánějí starší vybavení do domácností

4. srpen 2022 11:06

Starý, ale stále funkční nábytek nemusíte vyhazovat. Například v Českých Budějovicích si s ním poradí takzvané re-use centrum Kabinet CB, které funguje už šest let. Zájem o jeho služby navíc během posledních měsíců vzrostl. Lidé kvůli rostoucí inflaci a zdražování více šetří i na takových položkách, jako je interiérové vybavení nebo elektrospotřebiče.

„Teď zrovna potahuji křeslo. Původní potah už byl roztrhaný, takže mu dávám nový kabátek,“ popisuje v dílně českobudějovického re-use centra pracovnice Barbora. Křeslo už je podle ní novějšího typu, nemá pružiny, ale výlisek z polystyrenu, oprava zabere asi týden.

Podobných křesel, pohovek a dalšího nábytku má českobudějovické re-use centrum plný sklad. Podmínkou je, aby věci, které se sem dostanou, byly použitelné. „Když je to hotová věc, která se může použít rovnou a hodí se pro potřebné, dáváme ji do nábytkové banky. Když potřebuje opravu, jde do dílny. Takto se snažíme obsáhnout co nejvíc věcí, které nemusí skončit zbytečně na sběrném dvoře,“ vysvětluje zakladatelka a jednatelka společnosti Kabinet CB Dana Kalistová.

Čtěte také

Poptávka po znovu použitelných věcech celorepublikově vzrostla. Dana Kalistová to potvrzuje i jako předsedkyně České federace nábytkových bank a re-use center. „Je značný zájem o použitý nábytek, ale i elektroniku, věci potřebné pro chod rodiny. Lidé opravdu úspory řeší a myslím, že to bude gradovat,“ uvádí.

Budějovická nábytková banka byla navíc hodně vytížená už letos na jaře v souvislosti s přílivem ukrajinských uprchlíků. Danu Kalistovou to utvrdilo v tom, že taková služba má smysl. „Skvěle jsme fungovali v kombinaci s potravinou bankou. Ta distribuuje všechno do kartáčku na zuby a my jsme od toho kelímku dál až po postele. Opravdu sem jezdily stovky lidí, pomáhali i hasiči,“ dodává.

Re-use centrum Kabinet CB také zaměstnává hendikepované a pořádá různé vzdělávací kurzy pro školy.

Spustit audio

Související