500 korun měsíčně za každého potomka. Lidé, kteří vychovávali děti, budou pobírat vyšší důchod

13. září 2022

Důchodci si za poslední rok polepšili o tisíce korun. Loni v prosinci dosahovala průměrná výše českého důchodu 15 400 korun, pak přišla lednová valorizace o více než 800 korun, červnová o více než tisíc korun a nyní se mimořádně důchody zvyšují o dalších 700 korun. Nárůst tak činí zhruba 2 500 korun.

„Průměrná výše českého důchodu se aktuálně velmi dynamicky vyvíjí. Po zářijové valorizaci se dostaneme nad 18 tisíc korun. Následující lednová valorizace bude opět o 860 korun plus dojde ke zvýšení o výchovné. Čelíme v tomto roce obrovské nejistotě, je vysoká inflace, zdražují potraviny a energie, nicméně valorizace důchodů na to poměrně razantně reagují,“ říká Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění ministerstva práce a sociálních věcí.

Česká společnost ale stárne, důchodců přibývá a bude velmi obtížné zajistit finance na důchody v příštích desetiletích. Máme se obávat toho, co naše děti v budoucnu čeká? „Ten systém, že se průběžně vybírá pojistné od zaměstnanců a vyplácí se starobním důchodcům, je odolný na ekonomické krize a výkyvy. Určitě ho tady budeme mít i za dvacet, třicet či padesát let,“ reaguje Tomáš Machanec.

„Na druhou stranu musím souhlasit s tím, že bude více starších osob a důchodců a poměr pracujících a lidí pobírajících starobní důchod se bude měnit. Dá se očekávat nárůst příjemců starobního důchodu a úbytek jeho plátců,“ připouští.

Je podle něj pravděpodobné, že kdo půjde do penze za dvacet let, bude oproti dnešku pobírat o deset procent nižší důchod. „Nebude to dramatický propad, to si nemyslím, ale snížení se dá předpokládat. Pravděpodobně se zvýší i důchodový věk. Doporučoval bych tedy přemýšlet o nějakém doplnění finančního zabezpečení na stáří,“ podotýká.

Čtěte také

Od ledna 2023 si polepší důchodci, kteří vychovávali děti. „Příspěvek se bude vyplácet ve výši 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Částka se stává trvalou součástí starobního důchodu a bude se vyplácet s důchodem každý měsíc. To zvýšení důchodu je trvalé. Valorizován bude celý důchod včetně této částky výchovného,“ upřesňuje Tomáš Machanec.

„Výchovné má být kompenzací těm, kteří pomohli naší společnosti výchovou budoucích plátců pojištění na důchody, bez kterých se neobejdeme,“ vysvětluje. Člověk, který zůstal s dítětem doma po jeho narození, většinou se jedná o matku, se totiž podle jeho slov nemohl věnovat výdělečné činnosti. Navíc měl po návratu do práce nižší plat než vrstevníci, kteří doma nebyli, což se projeví i na výši důchodu.

Příspěvek dostanou všichni, kdo získají nárok na starobní důchod a rozhodným způsobem se podíleli na výchově svého, nebo svěřeného dítěte. Veškeré informace zájemci najdou na webu České správy sociálního zabezpečení.

Celý rozhovor s Tomášem Machancem o starobních důchodech i o záměrech ministerstva práce a sociálních věcí v důchodové oblasti si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.