Víc dětí ze sociálně slabších rodin na jihu Čech dostalo peníze na obědy ve školách

26. říjen 2022 12:48

O příspěvky na obědy dětí ze znevýhodněných rodin na jihu Čech je letos větší zájem. Souvisí to především s nárůstem cen energií a potravin. Příspěvek na obědy v mateřských a základních školách mohli rodiče získat od Jihočeského kraje a také od českobudějovického spolku Dialog. Kvůli velkému zájmu se ale nedostalo na každého.

Paní Barbora z Českých Budějovic vychovává sama pět dětí ve věku od čtyř do třinácti let. Jednu holčičku adoptovala a jednu má v pěstounské péči. Obě jsou jejího bratra, který o ně, stejně jako jeho partnerka, nemá zájem.

Šestičlenná rodina musí měsíčně vyžít s padesáti tisíci korunami. „Nájem za byt s energiemi a všemi poplatky je 25 tisíc, takže člověk se snaží všemi způsoby ušetřit. Dostáváme jídlo z Potravinové banky, z toho se snažíme vyžít. Děti už jsou na to tak navyklé, že ví, že prostě na něco nejsou peníze,“ popisuje Barbora.

Za obědy pro děti zaplatí měsíčně zhruba pět tisíc korun. Příspěvek na školní stravování proto hodně ocenila. „Za to, co ušetřím za obědy, můžu alespoň dětem dopřát něco nového. Teď jsou důležité hlavně boty,“ říká.

Od doby, co Barbora adoptovala první ze dvou dcer svého bratra, je v kontaktu se sociálními pracovnicemi. Právě ty jí řekly o českobudějovickém spolku Dialog, který na obědy dětí ze znevýhodněných rodin shání peníze už šest let. Za tu dobu zaplatil obědy tisícovce dětí. Od dárců na ně zatím vybral téměř 600 tisíc korun.

Čtěte také

Jedna ze zakládajících členek spolku Šárka Kovárnová potvrzuje, že zájem o tento druh pomoci je v současnosti velký. „Vždycky na začátku školního roku přibíráme do projektu nové děti, většinou se to pohybuje do deseti dětí. Všechno je limitované penězi, které máme k dispozici. Samozřejmě bychom potřebovali dětí vzít mnohem víc. Je smutné, že se nám vytváří pořadník“ uvádí.

Jihočeský kraj má na potravinovou pomoc dětem v hmotné nouzi na letošní školní rok k dispozici více než 900 tisíc korun. Získal je z operačního programu ministerstva práce a sociálních věcí. „Letos předpokládáme navýšení počtu dětí s nárokem na dotovanou stravu na 74, což je o třináct víc než loni, nejvíc jich bylo v Táboře a Prachaticích,“ dodává mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková.

Všichni zájemci, kteří by se chtěli zapojit do sbírky spolku Dialog, najdou bližší informace na jeho webových stránkách.

Spustit audio

Související