Zvýšení příspěvku na dítě má zmírnit dopady zdražování na pěstounské domácnosti

4. říjen 2022 16:58

Pěstouni dostávají od 1. října vyšší příspěvky. Nařízení minulý měsíc schválila vláda, reagovala tak na současné zdražování. Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo příspěvek na úhradu potřeb dítěte o 27 procent a jednorázový příspěvek při převzetí dítěte o 35 procent. 

Martina Pavlová z Českobudějovicka má s manželem v pěstounské péči čtyřletého vnuka Dominika. Pěstounkou se stala v padesáti letech. „Mám ho téměř od narození. Dcera se o něj nestarala a ten partner také nebyl k tomu,“ vysvětluje.

Dcera Martiny je závislá na drogách. V současnosti je už podruhé v léčebně. O svého syna nemá zájem. „Při představě, že by ho vzala někam do těch squatů, kde se pohybuje, jsme na to přistoupili. Požádali jsme soud, aby nám Dominika svěřil do pěstounské péče,“ vypráví.

Manželé Pavlovi zvýšení příspěvku na potřeby dítěte uvítali. Od října dostanou na péči o Dominika téměř patnáct tisíc korun. „Náklady na potřeby toho dítě by to pokrýt mohlo, ale nějakou odměnu pěstouna už to podle mě nepokrývá,“ komentuje Martina.

Čtěte také

Protože s manželem ještě pracují, nemají zatím problém vnuka uživit. Obavy z budoucnosti přesto mají. „Musím myslet na zadní vrátka, protože až půjdu do důchodu, budu mít sedmnáctileté dítě, a to bude potřebovat peníze. Proto se to snažím spořit,“ potvrzuje Martina Pavlová.

Zdaleka ne každému pěstounovi se ale daří peníze uspořit. „Někteří prarodiče už kvůli věku nemohou pracovat, někteří pěstouni mají třeba dítě s postižením a péče je tak náročná, že nezbývá prostor na plný pracovní úvazek,“ připomíná Martina Zimmelová z obecně prospěšné společnosti Jihočeská rozvojová, která pomáhá padesáti pěstounským rodinám po celém kraji.

„Pokud bychom to brali tak, že pěstoun by také měl být nějakým způsobem odměněn, tak myslím, že ta částka není úplně dostatečná vzhledem k tomu, že rostou ceny potravin, energií, služeb,“ dodává.

Děti, které vyrůstaly v dětském domově nebo v náhradní rodině, dostanou nově také vyšší zaopatřovací příspěvek, a to o patnáct procent.

Spustit audio

Související