Dávka v hmotné nouzi, mimořádná okamžitá pomoc, přídavky na dítě. Příspěvky od státu mohou pomoci lidem ve finanční tísni

21. září 2022

Stále více lidí se kvůli zdražování ocitá ve finanční tísni. Ministerstvo práce a sociálních věcí pro ně připravilo speciální příspěvky. Ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice o nich mluvila ředitelka odboru nepojistných sociálních a rodinných dávek Kateřina Jirková.

Kromě příspěvku na bydlení a přídavku na děti je podle ní možné získat dávku pomoci v hmotné nouzi. „Týká se lidí, jejichž příjem je pod hranicí životního minima. Toto jsou dávky pro ty nejchudší z nejchudších,“ upřesňuje.

Další dávkou je mimořádná okamžitá pomoc. Ta se čerpá na specifické účely. „Nejčastěji je o ní žádáno na nákup školních pomůcek nebo úhradu zájmových kroužků pro dítě, popřípadě k vybavení domácnosti nějakým potřebným spotřebičem. O tyto dávky se žádá na úřadu práce,“ uvádí Kateřina Jirková.

„Mimořádná okamžitá pomoc je testovaná dávka, to znamená, že úřad práce bude sledovat, jestli si ty věci skutečně nemůžete pořídit jinak, bude hledat nejlevnější variantu,“ dodává.

Příspěvek může podle ní získat každý, kdo se dostane do nepříznivé situace. „Dávku jsme využívali například na náklady na režim dodavatelů poslední instance, když zkrachovala Bohemia Energy, tam se ta dávka používala plošně. Využívali jsme ji během covidu, když někdo přišel náhle o zaměstnání a vypadl shodou okolností z toho dávkového systému,“ popisuje.

Čtěte také

Nyní ministerstvo zavedlo specifickou mimořádnou pomoc pro případ bytové nouze. „Míří na situace, kdy vám skončí fixace. Tím se zvýší náklady na bydlení a příspěvek na bydlení to nepokryje. Pak je možné požádat o tuto dávku. Je specifická tím, že na rozdíl od ostatních mimořádných okamžitých pomocí se dá čerpat opakovaně. Má umožnit překlenout situaci, než se najde jiné, lepší řešení, abyste mohli žít slušně,“ vysvětluje Kateřina Jirková.

Stát podle ní bude myslet na lidi ve finanční nouzi i v následujícím roce. „K prvnímu lednu bude upraven příspěvek na bydlení jako nosná dávka, která má pomoct s náklady na bydlení, energiemi a reagovat na inflaci,“ říká.

„Budou se velmi pravděpodobně zvyšovat přídavky na dítě, což je užitečné, protože se jedná o opakující se dávku. V létě se objevila speciální dávka označována jako jednorázový příspěvek na dítě. Stále se vyplácí, činí pět tisíc korun. Žádá se o ní online a na Czech POINTech. Je otázkou, zda tato pomoc bude do budoucna aktivována znovu,“ doplňuje.

Kdo má nárok na příspěvky na bydlení, přídavky na děti a další finanční pomoc? Celý rozhovor s Kateřinou Jirkovou z ministerstva práce a sociálních věcí si poslechněte online.

Spustit audio

Související