Snížení teploty o tři stupně = o 15 procent levnější účet za topení. Tipy pro domácnosti v energetické krizi

13. září 2022

Ministři průmyslu a obchodu států Evropské unie se dohodli na nutnosti zastropování cen energií. Česká republika také přispěje lidem na úsporný tarif a odpustí jim poplatek za obnovitelné zdroje. Očekává se, že každá domácnost by mohla z tohoto vládního balíčku letos inkasovat kolem čtyř tisíc korun. I tak nás ale čeká „tuhá zima“. Jaká opatření bychom měli všichni doma zavést?

„Ceny už narostly do takové úrovně, že opatření, která má udělat každá domácnost, přijdou automaticky. První rada tedy je: Podívejte se na svoje účty. Nepodceňte to, nenechte to být jen tak. Zkuste si spočítat, co se může stát, pokud ceny energií zdraží na současné ceníky nebo k těm zastropovaným cenám. A podívejte se, jaký je, či není v rodinném rozpočtu prostor,“ říká odborník na energetiku Michal Šnobr.

Ne jedna zima, ale dvě

„Co se týče úspor, které nepochybně budou následovat, je potřeba řešit efektivně ohřev vody a topení. Nejen tuto zimu, ale pozor, i příští zimu budeme zcela určitě ještě ve velkých problémech,“ varuje Michal Šnobr.

„Je skoro naší povinností ušetřit významnou část energie, kterou jsme dřív protopili. Jenom úsilím nás všech můžeme situaci přes zimu zvládnout tak, aby ceny znovu nevylétly do neskutečných výšin, nebo aby to dál nezadlužovalo státní rozpočty na neřešitelné schodky,“ dodává.

Svetry nejsou vtip

Co to v praxi znamená? „Snížit teplotu v domácnostech. Lidé si ze svetrů dneska dělají srandu, ale když se pak podíváte na domácí účty, zjistíte, že to bude naprosto nezbytné. Je potřeba k tomu přistupovat velmi odpovědně,“ vysvětluje Michal Šnobr.

„Já vím, že řada lidí má skoro odpor podívat se na vyúčtování za plyn a elektřinu. Nedávno jsem slyšel v jednom rozhovoru: Koukal jsem do toho dvě hodiny a stejně jsem nic nevykoukal. Všichni by ale měli zpozornět a trošku si to propočítat. Zvážit, kde je potřeba topit, kde není potřeba topit, jak na chatách, jak na chalupách, co je a co není únosné,“ připomíná.

Z takového procesu může podle Michala Šnobra nakonec společnost i ekonomika vyjít silnější. „Ale nebude to utahování opasků, bude to přivírání kohoutků, na rozdíl od minulosti,“ komentuje.

O kolik stáhnout topení

Jako Damoklův meč nám visí nad hlavou vidina povinných osmnácti stupňů v místnostech. Takové nařízení ale zatím nepadlo a velmi pravděpodobně ani nepadne. „Nehrozí nám ani tak osmnáct stupňů, ale rozhodně nám hrozí, že pak přijde složenka a my nebudeme mít na zaplacení. To nám hrozí reálně,“ zdůrazňuje Michal Šnobr.

„Jestli to bude osmnáct stupňů, není v tuto chvíli rozhodující. Ale je spočítáno, že stáhneme-li teplotu například u plynového topení o tři stupně, mělo by se uspořit až patnáct procent nákladů. Osmnáctka není žádná definitivní mantra, ale půjde především o naše rozpočty. Rozpočty domácností, rozpočty firem, aby tu situaci zvládly,“ doplňuje.

Lidé si už mohou nechat spočítat výši státní podpory pro svůj byt, či dům a konkrétní tarif. Vládní program pomoci se jmenuje Deštník proti drahotě. Jednoduchou kalkulačku najdete na webu destnikprotidrahote.cz.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.