Běžný účet nám dnes peníze nezhodnocuje, ale spíš znehodnocuje, upozorňuje odborník na investice

1. březen 2022

„Inflace poroste. Zaznamenáme to u cen potravin i na benzínových pumpách. Je čas se uskromnit a začít se vracet k hodnotám, na které jsme za poslední roky zapomněli.“ To si myslí Ondřej Spodniak, specialista na investice ze společnosti Premiot Group.

Nárůst inflace neboli všeobecné cenové hladiny zboží a služeb podle něj souvisí i s ukončením proticovidových opatření. „Lidé začali cestovat, měli našetřeno, protože dva poslední roky nechodili do restaurací a chovali se střídměji. Takže ekonomika se nastartovala poměrně rychle, výrobci a poskytovatelé služeb zvedli ceny, protože poptávka je pořád velká,“ popisuje.

Druhým aspektem je celosvětový růst ceny energií. „Když si jen vezmeme, o kolik stouply ceny plynu a elektřiny. To se také promítlo do služeb a výrobků. Další věcí je velmi nízká míra inflace v loňském roce. Zvyšování cen způsobila například i sucha v Brazílii, která zvedla cenu obilovin, Velká Británie měla málo větru, což se opět odrazilo na cenách elektřiny,“ doplňuje Ondřej Spodniak.

Čtěte také

Jak se vůbec inflace počítá? „Představme si jakousi množinu obsahující 775 položek, přičemž každá z nich má jinou váhu. Pro nás nejstěžejnější je bydlení, energie, ropa, pohonné hmoty a potraviny. Všechny položky se zprůměrují a z toho nám vzejde jakýsi inflační index,“ odpovídá Ondřej Spodniak.

Nárůst inflace ovlivňuje také naše peníze na běžných bankovních účtech. „Tam máme zhodnocení prakticky nula. Když si tam nechám například deset tisíc korun, tak za pět let budu v mínusu třeba o tisícovku. Běžný účet tedy peníze dnes nezhodnocuje, ale spíš znehodnocuje. Na spořicích účtech jsou nějaká procenta, která mohou alespoň pokrýt nezbytné poplatky. Člověk má nějakou hotovost k dispozici, ale fakticky o ni přichází,“ upozorňuje odborník.

Do čeho tedy peníze ideálně investovat, jakým směrem se hýbou ceny na realitním trhu, kam se bude ubírat míra inflace? Celý rozhovor s Ondřejem Spodniakem z investiční skupiny Premiot Group si poslechněte online.

Spustit audio

Související