Družstevní bydlení má řadu výhod. Když plníte povinnosti, o byt nemůžete přijít, připomíná předseda svazu družstev

21. únor 2022

„My jsme po roce 1989 často slýchali, že jsme pozůstatkem minulého režimu, ale ono to tak není. První bytové družstvo vzniklo už v roce 1903.“ To zdůrazňuje Jan Vysloužil, předseda Svazu českých a moravských bytových družstev. Družstevní nájemní bydlení podle něj přináší řadu výhod a rozhodně má budoucnost.

„Družstevní nájemní bydlení má obrovskou historii a my jsme rádi, že v nové koncepci bydlení, kterou předchozí vláda schválila v dubnu loňského roku, se stalo jedním ze tří hlavních pilířů,“ dodává.

Družstva jsou podle něj cestou, jak pomoci střední třídě k dostupnějšímu bydlení. „Záměrně říkám dostupnějšímu, nikoli dostupnému. I člen družstva musí mít 20 procent finanční hodnoty bytu. Zaplatí je bytovému družstvu jako svůj vklad a následně splácí úvěr, který si vezme bytové družstvo. To znamená, že nositelem úvěru vůči bance je bytové družstvo, nikoli fyzická osoba. Z toho vyplývá, že člen družstva nemusí dokládat své příjmy bance,“ vysvětluje Jan Vysloužil. 

Čtěte také

Podobu družstevního a nájemního bydlení kategoricky odmítá. „Ten rozdíl je zásadní. Pokud bydlíte v nájemním bytě, tak vlastník chce na pronájmu svého bytu vydělávat. U bytového družstva je hlavním posláním uspokojování bytových potřeb členů, to znamená, že jako člen družstva a nájemce družstevního bytu platíte pouze zálohy a poplatky spojené s užíváním bytu a platíte nějakou dlouhodobou zálohu na opravy a investice, lidově se tomu říká fond oprav. A chybí tam ta jedna zásadní položka, zisk,“ připomíná.

„Je to něco na pomezí mezi vlastnickým a nájemním bydlením, protože jako člen družstva jste velmi silně chráněn občanským zákoníkem. V klasickém nájmu může vlastník bytu smlouvu za určitých podmínek vypovědět, kdežto u bytového družstva – pokud si plníte svoje povinnosti – se nemusíte vůbec obávat, že by vás družstvo chtělo z toho bytu vyhánět a že byste o bydlení přišli,“ doplňuje.

Bytové družstvo navíc podle Jana Vysloužila nemůže svého člena omezovat v nakládání s družstevním podílem. Není problém převést ho na kohokoli jiného, ať už příbuzného, nebo třetí osobu.

A kdo zakládá bytové družstvo, z čeho družstvo žije, jaké výhody a nevýhody má členství? Celý rozhovor s Janem Vysloužilem o družstevním bydlení si poslechněte online.

Spustit audio

Související