Bezlepkové jídlo některé školní jídelny zajistit nedokážou. Pak ho musí dodávat rodiče

13. září 2023 15:32

Zajistit svým dětem stravu na celý den ve škole nebo školce musí rodiče mnoha malých celiaků. Kvůli obtížnosti bezlepkové diety některé školní jídelny jídla vařit nezvládají. Pokud nemají pokrmy odkud dovézt, musí je dodat sami rodiče. Například v Českých Budějovicích rozváží bezlepkové obědy do jídelen univerzitní menza.

„Dneska mají fazolkovou polévku a rybí filé s bramborem,“ ukazuje ředitel českobudějovické školní jídelny U Tří lvů Jaromír Pípal bezlepkové jídlo v ešusu. „Dovážíme pouze bezlepkovou stravu. V tom, co sami dokážeme připravit, se snažíme rodičům vyhovět,“ říká.

Bezlepková dieta je specifická, proto školní jídelna toto jídlo raději dováží. „Na bezlepkové suroviny by měl být oddělený sklad, jiné nádobí, jiné varné místo, aby nedošlo ke kontaminaci potravin,“ připomíná Jaromír Pípal.

Syna celiaka má Alena Vozábalová. „Když nám v jeho čtyřech letech sdělili diagnózu, museli jsme ze dne na den začít řešit jídlo vlastní cestou. Nejprve jsem vařila doma, což bylo v těch začátcích neúnosné. Trávila jsem tím každé odpoledne tři hodiny, protože jsem to samozřejmě neuměla, neznala jsem ty recepty, suroviny,“ vzpomíná.

Nakonec se jí podařilo zajistit do školky v Hluboké nad Vltavou dovoz dietní stravy z českobudějovické menzy. Část jídel ale synovi stále vaří sama. „Kdybych chodila na plný úvazek do práce, tak bych to asi nezvládala. Naštěstí mám zaměstnání na živnostenský list, pracuji na volné noze, takže mám odpoledne čas jídlo synovi připravit,“ dodává.

Čtěte také

Podle Marie Noskové z krajské hygienické stanice skoro dvě třetiny jihočeských základních škol žádné dietní stravování řešit nemusí. Vyšší počet dětí, které potřebují speciální pokrmy, je v mateřských školách.

„Nejčastěji se poskytuje dieta se sníženým obsahem lepku. Není to klasická bezlepková, protože na to by musela být úplně samostatná kuchyně. Pak je velice častá bezmléčná dieta,“ popisuje.

Speciální jídla dodávají do školních jídelen rodiče zhruba v polovině případů. „Vaření ve školách naráží na nedostatek personálu. Školní jídelny ho mají málo, personál je špatně zaplacený a často nekvalifikovaný,“ doplňuje Marie Nosková.

V současné době vzniká pod vedením Státního zdravotního ústavu manuál dietního stravování pro školní kuchyně.

Spustit audio

Související