Bezlepková dieta nemusí zruinovat rozpočet. Místo speciálního pečiva kupte rýži, jáhly a čočku, radí autorka kuchařek

28. srpen 2023

Radka Vrzalová je maminkou dítěte s celiakií. Už dlouhá léta nejenom bezlepkově vaří, ale zároveň o tom publikuje, píše kuchařky a školí zájemce, kteří se s nesnášenlivostí lepku také potýkají. Často dostává i otázku, jak bezlepkovou dietu zvládnout finančně.

Speciálně upravené suroviny pro celiaky jsou totiž mnohonásobně dražší než ty běžné. „Často se mě někdo ptá: Dá se ušetřit, jestliže máme diagnostikovanou celiakii? Dá. Koupíte kilo rýže, kilo jahel, kilo čočky a z toho připravíte spoustu věcí. Důležité je neorientovat se jen na bezlepkové polotovary a pečivo, ale vařit si doma, nejlépe přirozeně bezlepkové jídlo,“ říká Radka Vrzalová.

Úskalím může být i to, že speciální bezlepkové suroviny se při vaření chovají jinak. „Zrovna dnes jsem dávala radu paní, která vařila tak, že prostě jen v běžném receptu zaměňovala lepkovou mouku za bezlepkovou a hrozně se divila, že to je suché, rozpadá se to, nefunguje to,“ potvrzuje Radka Vrzalová.

Doporučuje vyhledat speciální recepty pro celiaky a neměnit například druh mouky. „Ty moučné směsi na pečení nejsou stejné, každá jinak váže tekutiny, jinak váže tuky. Když dáte mouku pohankovou, rýžovou, kukuřičnou, luštěninovou, bude se to pokaždé chovat úplně jinak,“ vysvětluje.

Když testuje vlastní recepty, dbá podle svých slov hlavně na to, aby se připravené jídlo dalo jíst i druhý den. „U bezlepkových surovin to může být zásadní problém. Můžete upéct housky, které jsou dobré, ale druhý den s nimi budete rozbíjet okna právě proto, že máte špatný recept nebo jsme třeba použili nevhodný druh mouky,“ dodává.

Celý rozhovor o bezlepkové dietě s Radkou Vrzalovou si poslechněte online v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.