Lehká cola spíš přitíží. Umělá sladidla mohou zvyšovat riziko cukrovky, varuje diabetolog

28. únor 2023

O úplavici cukrové, tedy cukrovce, se všeobecně míní, že si za ni lidé mohou sami, protože se moc cpali sladkým a tučným a málo se hýbali. Jenže cukrovkou mohou trpět i profesionální sportovci, kteří jsou štíhlí, vysportovaní a výživu si velmi přísně hlídají. Jak je to možné? I oni si o své zdravotní potíže nějak řekli? Na to v magazínu Zdravíčko odpověděl Ondřej Vrtal, diabetolog interního oddělení českobudějovické nemocnice.

„Pokud mají profesionální sportovci cukrovku, ve většině případů jde o cukrovku prvního typu, což je autoimunitní choroba. Za tu oni stoprocentně nemohou a vlastně ani nemají šanci ovlivnit, jestli onemocní, nebo ne,“ říká Ondřej Vrtal.

Na hospodaření těla s cukrem ale podle něj může mít vliv velká tréninková zátěž. „Popisuje se, že cukrovka prvního typu může souviset s dlouhodobým chronickým stresem a třeba i náchylností k nějakým virovým onemocněním. Pokud je někdo v dlouhodobém náročném tréninku a pod tlakem vysokého stresu, teoreticky by riziko mohlo být zvýšené,“ uvádí diabetolog.

Také některé doplňky stravy mohou podporovat vznik diabetu. „Nebál bych se jmenovat umělá sladidla. Zdá se, že pití takových těch odlehčených limonád, kde jsou umělá sladidla, může zvyšovat riziko cukrovky, a to dokonce i cukrovky druhého typu,“ upřesňuje Ondřej Vrtal.

Čtěte také

„Domníváme se, že umělá sladidla nám mění mikrobiom, to znamená složení bakterií ve střevě. Zdá se, že určité složení bakterií ve střevě potřebujeme, aby naše tělo fungovalo dobře, a když se výrazně změní, může to být i predispozice k cukrovce,“ vysvětluje.

Nemalou roli podle něj mohou hrát i určité zakázané látky, steroidy, kortikosteroidy. „Ty jsou také dost patogenní. Když je někdo užívá, mohou mu teoreticky přivodit cukrovku, ale jde zase o jiný typ. Nejedná se o první ani o druhý typ cukrovky, ale o takzvaný steroidní typ, vyvolaný právě těmito látkami.

Diabetici by si při sportovním výkonu měli hlídat především hladinu cukru v krvi. Ondřej Vrtal připomíná, že to umožňují například moderní senzory, které má pacient nalepené na těle a které mu (a klidně i jeho lékaři) mohou každých pět minut zasílat data třeba na chytré hodinky. Každý cukrovkář na inzulinu by pak měl mít vždy u sebe pohotovostní sadu s dávkou cukru, injekcí proti hypoglykemii, inzulinovým perem a podobně.

Celý rozhovor s diabetologem Ondřejem Vrtalem o cukrovce a sportu si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související