Obézní lidé a diabetici často mají potíže spojené se žlučníkem. Bolest může být až nesnesitelná

25. leden 2023

Bolest pod dolním okrajem pravého žebra může značit potíže se žlučníkem. Nevelký orgán hruškovitého tvaru je skrytý pod játry a zásobuje je žlučí. Bolí v případě zánětu, nebo ucpání žlučových cest kamenem. Taková bolest může být až nesnesitelná, může se přesunout nejen do okolí žlučníku, ale i do zad a pod pravou lopatku. Vedle toho se často dostavuje pocit na zvracení, v případě zánětu také teploty a třesavka.

Žlučníková kolika trvá několik desítek minut až několik málo hodin. Pokud ale kamének ucpe žlučovod trvale, dojde k zánětu, bolest neustává, a to vyžaduje lékařské vyšetření a zákrok.

Za vznik žlučových kamenů může u někoho dědičnost, u mnoha lidí ale i jejich životospráva. „Tvorba žlučových kamenů je jednoznačně spojena s obezitou, to je jeden z hlavních faktorů. Obézní lidé mají signifikantně více žlučových kamenů než lidé, kteří obézní nejsou,“ uvádí Ivo Horný, primář interního oddělení Nemocnice Strakonice.

Stejně tak se žlučové kameny více tvoří diabetikům. „Drtivá většina pacientů s cukrovkou druhého typu má metabolický syndrom, jsou silní, mají vysoké hladiny tuků v krvi, takže jejich životospráva by měla být taková, aby prostě nevedla k obezitě,“ připomíná lékař.

Čtěte také

Žlučník zásobuje naše játra žlučí. Ta je podle Ivo Horného nezbytná pro trávení a vstřebávání tuků. „Také pro vylučování cholesterolu a žlučových kyselin a vylučování některých exogenních látek a léků. Naprosto nezbytná je pro trávení a vstřebávání tuků, což je jedna ze tří základních složek potravy,“ vysvětluje.

Operační zákrok doporučuje u pacientů, kteří mají kvůli žlučovým kamenům sníženou kvalitu života. „To znamená, že jdou z koliky do koliky a nemohou jíst celé spektrum jídel, aniž by si vyvolali žlučníkový záchvat,“ popisuje.

Preventivní operace naopak podle něj význam nemá. „Pacientům, u kterých náhodně najdeme kameny ve žlučníku, operaci rozhodně nedoporučuji. To by chirurgové nedělali nic jiného, než operovali žlučníky. Kdo nemá časté potíže, opravdu na zákrok nemusí,“ říká.

„Pokud jsou ale žlučníkové kameny větší než tři centimetry, pokud mají pacienti v rodinné anamnéze rakovinu žlučníku, tak bych zákrok volil, i když záchvaty nejsou příliš časté,“ dodává primář.

Celý rozhovor o žlučníku a žlučových cestách s primářem Ivo Horným si poslechněte online.

Spustit audio

Související