Vyšetření, které včas odhalí počínající rakovinu plic, nabízí nemocnice silným kuřákům

7. prosinec 2022

Prachatická nemocnice spustila screening kuřáků. Připojila se tak k národnímu projektu, jehož cílem je včasné odhalení počínající rakoviny plic, a tím pádem i naděje na úspěšnější léčbu. Lékař Roman Čerkl, který vede radiodiagnostické oddělení Nemocnice Prachatice, potvrdil, že pacienti mají o vyšetření zájem.

Screeningový program je určený kuřákům, kteří mají za sebou dvacet takzvaných krabičkoroků, to znamená, že kouří krabičku cigaret denně po dobu dvaceti let. „Jestliže kouří dvě krabičky denně, tak stačí deset let. Do programu se řadí pacienti bez rozdílu pohlaví od 55 do 74 let,“ dodává Roman Čerkl.

Jedná se o pilotní projekt, podmínky se tedy mohou později změnit. „Je možné, že po pěti letech, až se zhodnotí kritéria, bude program rozšířen. Hlavně se uvažuje o zrušení horní věkové hranice. Také je možné, že se zavede populační screening, což by znamenalo možnost vyšetřovat všechny pacienty, kuřáky i nekuřáky, kteří si to přejí,“ uvádí Roman Čerkl.

Kuřáci, kteří mají v současné době o vyšetření zájem, mohou požádat svého praktického lékaře. „Ten s nimi vyplní formulář a vydá žádanku. Pošle je buď za plicním lékařem, nebo v našem případě přímo k nám do prachatické nemocnice,“ popisuje Roman Čerkl.

Následuje CT vyšetření plic. Pacient stráví dvě minuty v takzvaném tunelu. Přístroj snímky zpracuje a výsledky obdrží praktický lékař.

Čtěte také

„CT vyšetření má vysokou rozlišovací schopnost. Hodnotíme takzvané uzlíky podle jejich struktury a velikosti. Parametry jsou předem dané, specifické. Na základě toho se přikláníme k tomu, jestli je uzlík zhoubný, nebo nezhoubný už na první pohled, nebo ho musíme dále sledovat,“ vysvětluje Roman Čerkl.

Výhodou screeningového programu je podle něj to, že i pacient s malým nálezem, který je zhodnocen jako nezhoubný, přijde po roce na další kontrolu. „Můžeme posoudit, jestli se ten uzlíček změnil. Když neroste, tak pacient přijde za další dva roky. Kdyby rostl, tak ho zkontrolujeme v kratším časovém intervalu, nebo ho zhodnotíme už jako zhoubný. Screening je docela šikovně nastavený tak, že by nemělo nic uniknout,“ dodává.

Prachatická nemocnice byla prvním zdravotnickým zařízením v Jihočeském kraji, které plicní screening kuřákům nabízelo. Nyní se přidalo i rentgenové pracoviště Nemocnice České Budějovice.

Celý rozhovor s lékařem Romanem Čerklem nejen o sledování silných kuřáků, ale i různých radiodiagnostických metodách si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související