Zápal plic vyvolaný streptokokem může být velmi nebezpečný. Ohroženi jsou hlavně starší lidé

14. prosinec 2022

Nejspíš znáte pojem streptokok nebo pneumokok. To je virus, který napadá lidské dýchací cesty. Za určitých okolností může být pneumokoková infekce velice nebezpečná. Ve vyšší věkové kategorii bylo v Česku loni zaznamenáno 140 případů zápalu plic vyvolaného streptokokem. Z toho přes třicet lidí nemoci podlehlo, tedy skoro čtvrtina.

„Nejedná se o streptokoka, který vyvolává angínu, ale jiný typ – streptococcus pneumoniae, který vyloženě způsobuje pneumonii. Vyvolává ji zejména u lidí, kteří jsou oslabeni. Typů tohoto viru je hodně, až devadesát, a některé jsou hodně zlé, říkáme tomu virulentní. Ty mohou vyvolávat pneumonie daleko častěji a vyvolávají pneumonie těžké,“ říká Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

U dětí i některých dospělých podle ní dochází k takzvanému nosičství. „Tak, jako má člověk svoji běžnou flóru v krku, v nose i na jiných sliznicích, může být i nosičem pneumokoka a nemusí mít vůbec žádné potíže. Bylo prokázáno, že až třetina školkových dětí ve Spojených státech je nosičem,“ uvádí.

Děti pak většinou trpí záněty nosohltanu nebo středního ucha, objevuje se kašel, bronchitida, ale u oslabenějších jedinců nebo kojenců, kteří ještě nemají vyvinutou imunitu, se rozvíjí zápaly plic. „Poruší se ta slizniční bariéra, která je v dolních cestách dýchacích, a infekce se dostává až do plicních sklípků,“ vysvětluje lékařka.

Čtěte také

V plicích vyvolá těžký zánět a v krajním případě přestoupí až do krevního řečiště. „To je to nejhorší, co se může stát. Hovoříme o invazivních pneumokokových infekcích. Ty se mohou uchytit nejenom v plicích, ale třeba na mozkových plenách, může vzniknout meningitida, což je také závažné onemocnění, nebo se pneumokoky dostávají do krve. V těchto případech je úmrtnost až osmdesát procent u starších lidí,“ připomíná Eva Topinková.

„Přestože máme antibiotika, stejně zemře až osmdesát procent starších lidí. Obecně ve všech věkových skupinách je úmrtnost také veliká, kolem dvaceti procent. Je to závažné onemocnění, a právě proto se očkuje. Vakcíny podáváme zejména zranitelným skupinám, kde je největší pravděpodobnost, že když dostanou tu infekci, může to špatně dopadnout,“ doplňuje.

Prevencí zápalu plic způsobeného streptokokem je speciální očkování. Na rozdíl od covidového nebo proti chřipce se většinou nemusí opakovat.

Celý rozhovor s geriatričkou Evou Topinkovou o pneumonii nebo zápalu plic si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související