Čaj z čerstvého zázvoru do zpocení, případně grog. To doporučuje čínská medicína na akutní virózy

22. listopad 2022

„Je jeden výjimečný případ, kdy tradiční čínská medicína ordinuje rum,“ říká specialista na tradiční čínskou medicínu a zároveň doktor klasické západní medicíny Petr Hoffmann. Myslí tím onemocnění pocházející z takzvaného „chladného větru“.

„Klasická čínská medicína nerozlišuje, jestli za to může covid a jestli alfa, delta a tak dále, ale jestli je to napadení chladným větrem. To nejčastěji přichází od podzimu do jara, kdy je vlna viróz a chřipek,“ připomíná.

Při počínající viróze je podle něj dobré popíjet čaj ze zázvoru. „Po ránu nebo během dne si nastrouhat několik kousků čerstvého zázvoru a udělat z nich horký nápoj. Lze přidat hřebíček. Když je to už akutní stádium, ke kterému patří zimnice, bolesti hlavy, ztuhnutí šíje, zařadit rum, tedy zahřát se grogem. Alkohol přináší horko, člověk se zpotí a odvede škodlivinu z těla,“ vysvětluje s tím, že jakmile se zpotíme, je podle čínské tradice čas léčbu ohříváním ukončit.

Postcovidové stavy léčí čínská medicína obvykle kombinacemi bylin, případně akupunkturou. „Co se týče depresí z covidu, ze ztráty někoho blízkého a podobně, tam už musí nastoupit i psycholog nebo psychoterapeut, aby člověka vyvedl z bludného kruhu a naučil ho vidět problém z jiného úhlu pohledu. Jak říká náš známý psychiatr Radkin Honzák, zkuste se na problém podívat obráceným dalekohledem – a najednou bude ten problém úplně jiný,“ cituje Petr Hoffmann.

Čtěte také

Dlouhodobá imunita vychází v čínském učení z takzvaného Yang Sheng Fa, tedy pěstování zdravého kultu života a dlouhověkosti. „Já to přirovnávám ke hře na dudy,“ ilustruje čtyři starověké zásady Petr Hoffman, sám původem z Pošumaví.

„Jednak mačkáte měchy, abyste do nástroje vháněli vzduch – to je vložená energie ve formě zdravé stravy a zdravého pití,“ nastiňuje.

Další podmínkou úspěšné hry je, že měchy mačkáme pravidelně, to v překladu znamená správně nastavenou životosprávu. „Pravidelný spánek, pravidelně rozložené aktivity včetně práce i pohybu, ustálená doba na jídlo, pravidelný odpočinek. Třetí věc je zdravé cvičení – to je to, jak hrajeme na píšťalu a kmitáme prsty,“ doplňuje Petr Hoffmann.

A čtvrtým pilířem zdravého života jsou podle něj zdravé emoce. „To je ten dudákův radostný smích a zpěv. Pokud se člověk umí vyvarovat záporným emocím, zvláště strachu, závisti, nenávisti a planého klevetění, má-li pozitivní myšlení, má téměř vyhráno. A co vyhrává vždy, je odpuštění, milosrdenství a láska,“ připomíná.

Celý rozhovor o takzvané patentní medicíně, které se v centru TCM v Českých Budějovicích věnuje lékař Petr Hoffmann, si poslechněte v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související