Zanedbaná cukrovka poškozuje velké i malé cévy. Může nás dokonce připravit o zrak, varuje lékař

22. únor 2023

Že cukrovka ovlivňuje mimo jiné lidský zrak, to je všeobecně známé. Kam až to ale může zajít a proč se to vůbec děje, vysvětlil v magazínu Zdravíčko primář Centra péče o zrak ve strakonické nemocnici Pavel Kristen.

Cukrovka neboli diabetes souvisí s takzvanou glukózou, tedy jednoduchým cukrem. „Ten je velice důležitý pro fungování našeho těla. Máme asi pět hormonů, které dokáží hladinu glukózy zvyšovat, a jeden hormon, inzulín, který hladinu snižuje. Glukóza je enormně důležitá látka a nejvíc závislé jsou na ní červené krvinky. Ty nejsou schopné brát energii nikde jinde než z glukózy, bez ní by se žít nedalo,“ říká Pavel Kristen.

Je však potřeba hladinu glukózy v krvi udržovat na určité úrovni. „K tomu nám pomáhají tyto kombinace různých hormonů a reakcí, které v těle probíhají. A cukrovka je onemocnění, při kterém dochází k dysregulaci – glukózy máme v krvi moc, říká se tomu hypoglykémie,“ doplňuje primář.

Pokud trpíme hypoglykémií dlouhodobě, dochází k poškozování cév. S tím pak souvisí všechny následné komplikace. Cukrovka poškozuje velké i malé cévy.

Proto je podle Pavla Kristena velice důležité, aby se pacienti snažili o léčbu cukrovky. „Cukrovka nebolí, pacienti nemají dlouhou dobu žádné potíže, často na to, lidově řečeno, kašlou. A to je chyba,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Onemocnění totiž postupně ničí cévy všude v těle, třeba i v oku. „My jako oftalmologové kontrolujeme sítnici, protože to je asi jediné místo, kam se můžeme podívat na cévy, aniž bychom museli do pacienta řezat nebo dělat nějaká speciální vyšetření. My se prostě speciální čočkou podíváme a vidíme, jak cévy vypadají,“ popisuje primář Centra péče o zrak.

Projevem poškození cév způsobeného cukrovkou jsou podle něj změny na sítnici, které můžou vést až k nenávratnému poškození zraku, v nejhorším případě úplné slepotě.

Oční lékař pozná, že člověk trpí cukrovkou. „Často se stává, že při vyšetření pacienta vidím specifické změny, většinou drobné tečkovité krvácení, které ukazují na cukrovku. Může se i stát, že oftalmolog je první, kdo to onemocnění zachytí, ale nemělo by to tak být, protože změny na sítnici se objeví až v průběhu let, nebývá to hned na začátku toho onemocnění,“ dodává Pavel Kristen.

Mezi první příznaky zvýšeného cukru v očích patří například rozostřené vidění. To je ale jen dočasné a v průběhu léčby se upraví. I proto je nutné brát léky a dodržovat předepsanou životosprávu.

Celý rozhovor s lékařem Pavlem Kristenem o cukrovce a jejím vlivu na náš zrak si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.