Ve volném čase a za minimální peníze pracují často trenéři mládeže. Řada klubů je proto těžko shání

7. listopad 2023 15:16

Český sport se stále potýká s nedostatkem kvalifikovaných trenérů mládeže. Kluby na ně často nemají peníze. Vyplývá to z dlouhodobého monitoringu České unie sportu. Mnozí kouči dětí a dorostu pracují ve svém volném čase a za minimální odměnu. Potýkal se s tím třeba i volejbalový klub Jihostroj České Budějovice, který se problém rozhodl řešit netradičním způsobem.

„Hlavně jsme zapojili ženy jako trenérky. Postupně se ukázalo, že je to dobrá cesta. Hodně u nás trenérsky vyrostly, musím je pochválit. Myslím, že momentálně už jsou dobře vzdělané a umějí to,“ popisuje šéftrenér mládeže volejbalového Jihostroje Vojtěch Zach. Ženy podle něj aktuálně tvoří asi 60 procent trenérského štábu u chlapců i dívek dohromady.

Problém je v tom, že klub je stále nedokáže adekvátně finančně ohodnotit. Mnohé z nich mají trénování jako přivýdělek při studiu na univerzitě. „V některých případech se dostáváme na 40 korun za hodinu, protože tady prostě není nějaké proplácení přesčasů, víkendů a podobně. Musí v tom být to srdíčko, ale myslím, že tohle nadšení bude postupně opadat a je potřeba o tom celospolečensky debatovat,“ říká Vojtěch Zach.

Naopak u mládeže hokejistů Motoru České Budějovice je situace příznivější. Klub těží z toho, že je mezi patnácti tuzemskými týmy, které mají statut hokejové akademie, a má tak výraznou finanční podporu od Českého svazu ledního hokeje.

Čtěte také

„Nově svaz podporuje trenéry juniorů, dorostu a deváté třídy, a to ohodnocení je, myslím, velice kvalitní. Hlavní trenéři těchto kategorií nemusí dělat žádnou jinou práci, protože od letošního roku dostávají opravdu nadstandardní příjem,“ uvádí manažer mládeže Motoru Václav Nedorost.

Zcela odlišně je na tom ale třeba hokejová mládež v Písku, která statut akademie nemá. Trenéři tam schází dlouhodobě. Klub je nedokáže zaplatit. Často tak vypomáhají dobrovolníci. „Máme dva hlavní trenéry, a to jsem já a jeden bývalý hráč. Máme na starosti několik tříd a k ruce je nám v každé kategorii jeden tatínek, někde jeden tatínek i na dvě kategorie,“ popisuje šéftrenér mládeže IHC Písek Jan Kudrna.

Vláda chtěla původně kvůli úsporám omezit příspěvek ze státního rozpočtu na příští rok právě do oblasti sportu. To by mělo podle sportovních klubů zásadní vliv právě na fungování mládeže. Nakonec se ale kabinet dohodl se zástupci Národní sportovní agentury na tom, že do oblasti půjde stejný objem financí jako letos, tedy necelých sedm miliard korun.

Spustit audio

Související