Milostivé léto pomáhá od dluhů. Zachránilo také zájmový oddíl taekwonda z Protivína

26. říjen 2023 15:31

Třetí Milostivé léto zachránilo před zánikem oddíl taekwonda z Protivína na Písecku. Amatérští sportovci dlužili městu 13 tisíc korun. Šlo o penále za nedodržení podmínek přijetí dotace na sportovní vybavení před dvěma lety. Díky Milostivému létu nic platit nemusí.

„Objednali jsme žíněnku a další vybavení tělocvičny, které bohužel dorazilo až po covidu. Faktura byla vystavená také až po covidu, tím pádem jsme nestihli účetní uzávěrku, a tak vznikl celý problém,“ vysvětluje trenér a vedoucí Milan Zobal, proč se oddíl taekwonda dostal do finančních problémů.

Sportovci dostali na vybavení od města dotaci 90 tisíc korun. Protože porušili podmínky přijetí dotace, museli peníze vrátit. „Nemohli jsme vrátit plnou dotaci, protože už jsme neměli ty peníze na účtu. Oddíl je nevýdělečný, takže jsme to neměli z čeho zaplatit,“ říká Milan Zobal.

Oddíl vrátil peníze s více než ročním zpožděním, proto vzniklo penále ve výši přes 13 tisíc korun. Díky Milostivému létu ho sportovci nakonec platit nemuseli. „Jsem rád, že se k tomu město takto postavilo. Jinak bych i já jako soukromá osoba, protože klub je psaný na mě, měl velké problémy, hrozila exekuce. Kdyby to takhle nedopadlo, tak bych oddíl zavřel,“ dodává trenér.

Čtěte také

Město rozhodně nechtělo, aby oddíl taekwonda skončil. V Protivíně totiž úspěšně funguje už dvacet let. Radnice proto Milanu Zobalovi nabídla pomoc ve formě Milostivého léta. „Taewondo patří mezi kluby, které podporujeme. Věřím, že i přes tuto drobnost bude oddíl pokračovat ve své činnosti,“ uvádí starosta Jaromír Hlaváč.

Protivín eviduje zhruba 700 dlužníků, kteří nezaplatili poplatek za svoz odpadu. Nikdo z nich ale Milostivé léto letos nevyužil. „Upozorňovali jsme na to v tisku. Zatím ale nikdo nepodal žádost, proto město nemůže prominout penále,“ doplňuje Jaromír Hlaváč.

Podle informací České správy sociálního zabezpečení letošního Milostivého léta dosud využilo zhruba devět tisíc žadatelů. Lidé můžou podat žádost o prominutí dluhu do 30 listopadu.

Spustit audio

Související