Podnikatel shromažďuje na Písecku a Strakonicku vraky aut. Přes udělené pokuty je odmítá zlikvidovat

10. prosinec 2022

Už jedenáct let skladuje nelegálně autovraky podnikatel z jižních Čech. Na několika místech na Písecku a Strakonicku jich má uloženy stovky. Přestože mu Česká inspekce životního prostředí a městský úřad v Písku daly několik pokut, muž vraky zlikvidovat odmítá.

„Na první pohled neubylo vůbec nic, i když jsme tady před měsícem a půl dělali kontrolu,“ ukazuje vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Písku Miloslav Šatra vrakoviště nedaleko benzinové čerpací stanice v Protivíně.

„Na Písecku má tento rádoby podnikatel vraky zhruba na pěti místech. Na některá se nedostaneme, jsou to uzavřené areály a hangáry, ale tipuji, že může jít o sedm set, osm set automobilů,“ dodává.

Desítky aut jsou například nedaleko protivínského vlakového nádraží. Podle fotografií pořízených při předešlé kontrole tu došlo ke změně. „Auta přibyla, ale je tam i nějaký drobný úbytek. Naše podezření je, že některá vozidla jsou přesouvána mezi místy,“ komentuje Miloslav Šatra.

Město Protivín řeší s majitelem Miroslavem Novákem nezákonné odkládání vraků už několik let. „Co máme na našich pozemních komunikacích, to se nám daří z velké části vyřešit, ale na místech pronajatých od soukromých vlastníků jsou naše síly téměř bez šance,“ říká starosta Jaromír Hlaváč.

Protivín není zdaleka jediným místem, kde řeší se stejným člověkem stejný problém. V současnosti jsou to například Budičovice nebo Vráž. Poprvé se odkládáním vraků už před jedenácti lety zabývala Česká inspekce životního prostředí.

Čtěte také

„V roce 2009 se na inspekci obrátil pan starosta Přešťovic, že v obci dochází k nezákonnému soustředění autovraků. Inspekce to prověřila a zjistila, že na zatravněném nezabezpečeném povrchu je asi 250 kusů aut, ze kterých demontují díly. Inspekce za nezákonné nakládání s odpady uložila pokutu 100 tisíc korun. V roce 2020 šetřila inspekce další podnět, a to u obce Jinín, kde za stejné porušení zákona panu Novákovi uložila pokutu 200 tisíc korun,“ připomíná ředitelka oblastního inspektorátu v Českých Budějovicích Jitka Haragalová.

Městský úřad v Písku převzal případ od České inspekce životního prostředí před půl druhým rokem. Miroslavu Novákovi už dal několik termínů na odstranění vraků a také další sankci. „V současné době dostal pokutu ve výši 300 tisíc korun,“ dodává Miloslav Šatra.

Majitele vrakovišť požádal Český rozhlas o reakci. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekl.

Městský úřad může Miroslavu Novákovi dát pokutu za neoprávněné nakládání s odpady opakovaně, a to až do výše jeden milion korun.

Spustit audio

Související