Spalovna odpadu má vzniknout v místní části Smrkovice u Písku. Obyvatelé nesouhlasí

13. říjen 2022 11:54

Stavbu zařízení na zpracování odpadu spalováním za téměř dvě miliardy korun plánuje v místní části Smrkovice společnost Zevo Písek. Město by získalo další zdroj pro teplárnu a vyřešilo by i skládkování odpadu, které končí v roce 2030. Někteří obyvatelé Smrkovic ale se záměrem nesouhlasí. Kromě dopadu spalovny na životní prostředí se obávají i zvýšené dopravy.

Po silnici ve Smrkovicích už teď jezdí nákladní auta do firem. „Teplárenská ulice a Semická ulice jsou nad možnosti zatížení,“ říká obyvatelka Blanka Smíšková. „Dnes a denně vidíme, že jedou plnou rychlostí za roh, kde není vidět,“ dodává Bohumír Bernášek, který bydlí v nedalekém domě.

Zvýšené dopravy se obává i Eva Kakosová. „Tady se chodí na dětské hřiště i na sportovní hřiště a vidíte, že je tu jen kousek chodníku a dál se musí po silnici,“ ukazuje.

Čtěte také

Podle místostarosty Ondřeje Veselého se obyvatelé Smrkovic nemají čeho obávat. „Naším záměrem je spustit Zevo v roce 2026. Správa železnic plánuje uzavření dvou přejezdů a zároveň má být vybudována komunikace, která povede právě kolem teplárny. Pokud půjde vše podle plánu, komunikace bude postavena už před spuštěním Zeva, v tom případě by se jakákoli doprava zcela vyhnula obytným částem,“ vysvětluje.

Mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda ale popírá, že by nová komunikace vedoucí mimo Smrkovice měla být hotová do zahájení provozu spalovny. „O návrhu řešení bude rozhodnuto v rámci zpracovávání dokumentace pro územní rozhodnutí až po schválení aktualizované studie proveditelnosti. Realizace se v současné době předpokládá mezi lety 2027 a 2030,“ uvádí.

O výstavbě spalovny by mělo rozhodnout nové vedení města Písek. Rozhodování ovlivní i posouzení vlivů záměru na životní prostředí, které v současnosti připravuje Krajský úřad Jihočeského kraje.

Spustit audio

Související