Školicí středisko s penzionem má vzniknout v Semicích u Písku. Místní se obávají narušení klidu

22. červen 2021 10:12

Někteří obyvatelé nesouhlasí se vznikem školicího střediska v budově bývalého statku v Semicích u Písku. Podle nich by zařízení s penzionem a restaurací mohlo narušit klid v obci. Stížnost proti záměru podepsalo 160 lidí, zastupitelé ale projekt podpořili.

„Bude to restaurační zařízení s ubytováním, kde bude hodně lidí, a obáváme se hluku,“ říká obyvatel Semic Radek Lusk, který byl iniciátorem stížnosti.

Podobný názor mají starousedlice Irena a  Marta: „Prostě už tady nebude ten klid.“ „Hlavně, abychom tu neměli ubytovnu pro ty cizince.“

Zdeněk Kulič, který za záměrem stojí, s tímto tvrzením nesouhlasí. „V projektu se nikde nemluví o ubytovně. Půjde o penzion včetně restaurace a školicího střediska, počítáme i s tím, že by budovu mohly využívat školy,“ uvádí.

Čtěte také

Dohady o narušení klidného života v Semicích Zdeněk Kulič odmítá. „Semice není vesnice, je to nedílná součást Písku a platí zde stejná pravidla, jako je dodržování nočního klidu, parkování a další. Když se tato pravidla budou dodržovat, tak klid v Semicích nemůže být ani kvůli penzionu pro čtyřicet lidí narušen,“ argumentuje.

Záměr byl předmětem dlouhé diskuse zastupitelů na květnovém zasedání. Už tehdy ho ale podpořili. Na červnovém zasedání se k tomuto tématu zastupitelé ještě vrátili. Nezastavili řízení o změně územního plánu, kterou vyžaduje právě navýšení kapacity pensionu.

„Zpracovatel územního plánu bude zapracovávat tuto změnu, ale bude to mít několik dalších kroků, včetně veřejného projednání, ve kterém budou zase sebrány námitky k tomuto řízení. Já předpokládám, že tam ještě nějaké úpravy mohou vzniknout, mohou spočívat i ve snížení té kapacity,“ doplňuje místostarosta Petr Hladík.

Konečné rozhodnutí padne ze strany zastupitelů příští rok na jaře.

Spustit audio

Související