Bioodpad z popelnic v Prachaticích se mění na kompost. Obyvatelé ho mohou dostat zdarma

20. červenec 2022 14:36

Zbytky zeleniny a ovoce z kuchyně nebo třeba plevel ze zahrádky. Pokud nemáte vlastní kompost, nejlepší místo, kam takový odpad odnést, je popelnice na bioodpad. V Prachaticích na kompost promění měsíčně až 70 tun odpadu.

Pan Lukáš v prachatické kompostárně vykládá trávu. Konkrétně tahle pochází z veřejných prostranství města. „Vozíme trávu ze sečení ze sídlišť a většinou z celých Prachatic. Denně přivezeme minimálně tři káry, někdy i šest,“ říká.

Na kompostovací ploše jsou založeny hromady kompostu. „Tam, kde je čerstvý kompost, ještě rozeznáte jednotlivé komponenty jako trávu, listí, štěpku. Další hromady už mají podobu hotového kompostu. Po dvou až třech měsících je kompost víceméně ve finální podobě,“ ukazuje Josef Starý, vedoucí sběrného dvora a kompostárny.

Prachatická kompostárna

Lidé si mohou hotový kompost vyzvednout. „Obyvatelé města, kteří mají hnědé popelnice, nebo třídí bioodpad, mají nárok ročně na 300 kilo kompostu na domácnost zdarma,“ potvrzuje Josef Starý.

Odpad, který kompostárna zpracovává, můžou lidé vozit na sběrný dvůr sami. Většina ale podle vedoucí prachatického odboru životního prostředí Marie Peřinkové pochází ze 750 kontejnerů rozmístěných po městě.

„Většina popelnic na bioodpad je u rodinných domů, ale máme je i na veřejných prostranstvích, sídlištích. Máme ještě kontejnery o objemu 1100 litrů třeba na hřbitově nebo v zahrádkářských koloniích a musím říct, že zejména mezi zahrádkáři je o to velký zájem. A zahrádkáři jsou ti, kteří odpad třídí opravdu velmi důsledně,“ dodává.

Čtěte také

I když prachatičtí měsíčně vytřídí až 70 tun bioodpadu, při pohledu na komunální odpad mířící na skládku je zřejmé, že by ho mohlo být ještě víc. Město tak pokračuje v osvětě třídění odpadu.

Kromě toho připravuje do budoucna další inovace. „Přemýšlíme o zpracování potravinářského odpadu, protože máme několik základních škol s jídelnami. Už se objevují různé technologie, potravinářský odpad totiž vyžaduje jiné podmínky než zpracování na kompostárně,“ uvádí Marie Peřinková.

Podobné kompostárny má i řada dalších měst. Na Prachaticku je to například Husinec, Lhenice nebo Vimperk.

Spustit audio

Související