Překážky pro vozíčkáře, nevidomé i maminky s kočárky hledají dobrovolníci v Prachaticích

19. červenec 2022 11:51

Do prachatických ulic se vydaly skupinky lidí s jediným úkolem – hledat bariéry pro vozíčkáře, nevidomé, maminky s kočárky, ale třeba i pro běžné chodce. Protože město mapují pravidelně, podařilo se některá místa v minulosti zpřístupnit. 

„Nejdřív tady máme Skalku, kde vozíčkáři nevyjedou schody, poté přechod na Malém náměstí, kde jsou špatné nájezdy,“ hlásí Kristýna Psudková místa, která společně s kamarádkami objevila.

Při své cestě si uvědomila, jaké překážky na lidi s postižením můžou číhat. „Určitě to mají těžké, všude je nějaká překážka,“ říká. „Nejhorší byly přechody, kde to bylo hodně vyvýšené,“ dodává Viktorie Hulešová.

Zdena Hrůzová zjišťovala, jak jsou na tom s přístupností restaurační zařízení v centru města. „Už vidíme hned první problém, jsou tu dvě předzahrádky a do jedné z nich by se vozíčkář vůbec nedostal. Navíc přístupy na obvod náměstí, kde jsou všechny restaurace, jsou jenom dva. Místní vozíčkář, který to zná, si je najde, ale turista vůbec nemá šanci,“ ukazuje.

Čtěte také

Velké náměstí se svými přáteli mapoval také Milan Bolek, který se pohybuje na elektrickém vozíku. „Tady je úzký průjezd kolem zahrádky, loni to bylo asi dál. Třeba v cukrárně mi dali takové klíny a vyjel jsem tam také,“ vzpomíná.

Skupinky lidí vyhledávaly bariéry fyzické, ale třeba i komunikační. „Aby některá místa byla ozvučená třeba indukční smyčkou, aby lépe rozuměli, aby na úřadech byly tablety s online tlumočením pro neslyšící. Hledají se i místa třeba pro vysoké lidi nebo liliputány, není to jen o vozíčkářích a slabozrakých. Hledáme bariéry na různých místech,“ upřesňuje komunitní pracovnice městského úřadu Hana Rabenhauptová.

Město už spustilo také online pocitovou mapu. Do té může různé bariéry zaznamenávat úplně každý.

Spustit audio

Související