Systém svozu tříděného odpadu přímo od dveří se v Českých Budějovicích rozšiřuje

22. duben 2020 09:18

Kontejnery na papír a plasty přímo před každým domem, tak už necelý rok funguje projekt D2D neboli door to door v českobudějovické čtvrti Mladé. Systém svozu odpadu takzvaně od prahu domu se teď rozšíří do osad Kaliště a Třebotovice.

Smyslem projektu je, že lidé už nemusí vytříděný papír a plasty nosit na sběrná místa, protože vše pohodlně vyřeší nádobami přímo u svého domu.

Firma FCC, která má ve městě na starost svoz odpadu, postaví před každý dům v těchto osadách dvě nádoby o objemu 120 litrů, modrou na papír a žlutou na plasty. Celkem tímto způsobem rozdá 330 nádob.

„Obyvatelé do schránky dostanou leták s informacemi a harmonogramem svozu,“ uvedl ředitel FCC České Budějovice Roman Braný. Podle něj se bude papír svážet jednou měsíčně, plasty pak každé dva týdny.

Českobudějovická radnice do pilotního projektu nejprve zapojila městskou část Mladé a podle náměstka primátora Iva Moravce se to osvědčilo. Účast bylo zcela dobrovolná, lidé mohli kontejnery odmítnout a odpad nosit dál do odběrových míst.

Čtěte také

„Cílem bylo, aby kontejnery před domy začalo používat co nejvíc občanů, a to se povedlo,“ potvrdil náměstek Ivo Moravec. Služba funguje zcela zdarma a do každoročních poplatků za svoz odpadu se nezapočítává.

Podobný systém před časem zavedly také některé obce na Jindřichohradecku. Například Jarošov nad Nežárkou a Nová Včelnice začaly své občany k třídění odpadu motivovat, čím více odpadu tu lidé vytřídí, tím více ušetří na svozu. Naplněné pytle opatřené čárovými kódy nechávají před domy a dostávají za ně body.

V Jarošově nad Nežárkou se krátce po zavedení v roce 2017 do projektu zapojilo 328 z 504 domácností a podle starosty Bohumila Roda největší třídiči ušetří až 350 korun. Bonusy dostávají také ti, kteří nenakupují pití v PET lahvích nebo neodebírají reklamní letáky.

Spustit audio

Související