Dvě třetiny odpadu, který lidé ve Strmilově vyhodí, je možné dál roztřídit

10. leden 2020 08:51

Ve Strmilově na Jindřichohradecku si lidé zvykají na nový systém třídění odpadu. Pytle s plasty nebo papírem můžou jednou za měsíc odložit před svůj dům. Když budou dobře třídit, získají příští rok slevu na poplatku za odpad. Přesto stále v nádobách na směsný odpad končí až dvě třetiny surovin, které je možné separovat.

Pytlový sběr tříděného odpadu zavedl Strmilov před třemi měsíci. Efekt se už podle starosty Martina Nováka projevil. „Klesl podíl komunálního odpadu. Nám je fakturováno za vyvezené tuny a teď to dělalo zhruba o 15 tisíc korun méně,“ uvádí.

O nový systém třídění opadu mají obyvatelé Strmilova zájem. Zapojilo se už padesát procent lidí, a to i proto, že město v letošním roce zvýší poplatek za svoz.

„K tomu jsme bohužel museli přistoupit, protože jsem si nechal spočítat náklady za rok 2018 a vycházelo nám, že na odpady doplácí město víc než 300 tisíc na přímých nákladech, což na nepřímých dělá skoro půl milionu korun,“ vysvětluje Martin Novák.

Přestože lidé můžou plasty a papír v pytlích odevzdávat před svým domem a sbírají za to body, které v příštím roce vymění za slevu na svoz odpadu, v nádobách na komunální odpad stále končí dost surovin, které by se daly dál vytřídit.

Čtěte také

„My jsme zkusili fyzickou analýzu odpadu. Svezli jsme deset náhodně vybraných popelnic a dotřídili je. Ukázalo se, že 37 procent tvořil bioodpad, dalších pět procent sklo, šest procent plasty. Kdyby se všechny tyhle složky vytřídily, tak bychom místo těch deseti popelnic mohly odvézt jenom tři,“ popisuje experiment pracovnice městského úřadu Jaroslava Sedláková.

Město se bude snažit svoje obyvatele k třídění odpadu dál vzdělávat. Ekologické smýšlení chce radnice podporovat už u těch nejmenších, třeba v mateřské škole. „Úkolem pro nás bude zachytávat dešťovou vodu, na všech kohoutcích ve školce máme spořiče, všechny čističe postupně vyměníme za ekologicky odbouratelné, budeme víc používat parní čistič, protože ten je bez chemie,“ popisuje ředitelka mateřské školy Věra Semotámová.

Spustit audio

Související