Tříděný odpad schová Suchdol nad Lužnicí pod zem

15. květen 2018 07:50

Plasty, papír i sklo budou lidé v Suchdole nad Lužnicí házet pod zem. V centru města, vedle kulturního domu začne už za několik dnů stavba tří podzemních kontejnerů.

Každý bude mít objem pět metrů krychlových. Nahradit mají řadu barevných nadzemních popelnic, které už svým objemem množství vytříděného odpadu nestačí.

Město se na stavbu tří podzemních kontejnerů pokouší získat dotaci hned na dvou místech. Jedna by byla určená pouze na podzemní kontejnery na papír, plast a sklo. Druhá by umožnila koupit navíc i kontejner na takzvaný bioodpad.

„V okamžiku, kdy bychom dostali dotaci na podzemní kontejnery i na kontejnery na trávu, tak bychom z vlastních zdrojů dokoupili kontejnerový podvozek za traktor a celkové náklady by v té maximalistické verzi byly přibližně jeden milion 400 tisíc korun, z toho dotace 860 tisíc,“ vysvětluje starosta Luboš Hešík.

Město už má připravených dalších pět projektů na stavbu podzemních kontejnerů na třídění odpadu, například v Klikově, Tušti nebo přímo v Suchdole nad Lužnicí u hokejbalového hřiště.

Při odchodu do transportu líbali prahy domů. Židy ze Suchdola připomíná nový památník

Památník obětem holocaustu v Suchdole nad Lužnicí

Deportace Židů se v roce 1942 nevyhnuly ani Suchdolu nad Lužnicí. Po více než 75 letech to připomíná nový památník. Autora inspirovalo i vyprávění pamětníků, například vzpomínka na lidi ve svátečním oblečení, kteří při odchodu do transportu naposledy políbili práh svého domu.

Stavět se je zatím nechystá, přesto i plány mají podle Luboše Hešíka význam. „Všichni musí umístění kontejnerů respektovat, to znamená, že ostatní stavby už vycházejí z toho, že podzemní kontejnery tam jsou. Do budoucna se tak vyhneme případným přeložkám inženýrských sítí a podobně,“ dodává Luboš Hešík.

Barevné plastové nádoby na tříděný odpad, které díky novým podzemním kontejnerům z centra zmizí, město použije v jiných lokalitách, kde po nich lidé volají.

autor: hoch
Spustit audio

Související