Suchdol nad Lužnicí nabídne pracovní místo jednomu z dobrovolných hasičů

1. květen 2018 14:15

Dobrovolní hasiči v Suchdole nad Lužnicí dostanou víc peněz za pohotovost a jednoho město zaměstná. Radnice se tak snaží zajistit bezproblémový chod jednotky dobrovolníků, která vyjíždí k požárům i dopravním nehodám.

„Máme ještě takový extrém, že ne všichni bydlí v Suchdole. Někteří členové jednotky dojíždí i z okolních vesnic,“ říká velitel suchdolských dobrovolných hasičů Václav Hojek.

Celkem má výjezdové družstvo 22 členů. Každý den musí čtyři z nich držet pohotovost a v případě požáru nebo dopravní nehody u ní do deseti minut zasáhnout.

Sestavit služby i kvůli zaměstnání jednotlivých dobrovolných hasičů není jednoduché. „Připravujeme to, že by zde jeden člen byl pracovníkem města s tím, že by na půl úvazku dělal hasiče a na půl úvazku pracoval pro město. To by nám usnadnilo obsazování směn, především ve všední dny dopoledne,“ dodává Václav Hojek.

Suchdol nad Lužnicí bude na pozici v technických službách pro dobrovolného hasiče čerpat dotaci od Hasičského záchranného sboru, další peníze ale zaplatí z vlastního rozpočtu. „Sami se podílíme částkou přibližně 165 tisíc, ale je to částka, která počítá ne s celým kalendářním rokem, ale přibližně tři čtvrtiny roku,“ vysvětluje starosta Luboš Hešík.

Zároveň se s hasiči domluvil, že si služby rovnoměrně rozdělí, tak, aby měsíční odměny za pohotovost jednoho člena nepřesáhly částku, za kterou musí město platit povinné odvody a o kterou se potom krátí samotná odměna pro hasiče.

Dobrovolní hasiči v Nové Včelnici budou mít po 140 letech novou zbrojnici

Hasičská zbrojnice v Nové Včelnici necelý měsíc před dokončením a slavnostním předáním hasičům

140 let čekali dobrovolní hasiči v Nové Včelnici na novou hasičskou zbrojnici. Letos se jim jejich sen splní. Už na začátku prosince se začnou stěhovat do nového. Město zbrojnici postavilo s přispěním Jihočeského kraje a Ministerstva vnitra.

„Ona se opravdu začíná objevovat ta skutečnost, že budou muset být směrem k sobě navzájem solidární, a to s ohledem na to, aby byla služba rovnoměrně rozdělená a bylo v tom zohledněno právě to, že zaměstnanec radnice vypomůže ve všední dny, kdy jsou ostatní v práci, ti ostatní budou moci sloužit například o víkendech,“ připomíná Luboš Hešík.

Větší motivací dobrovolných hasičů ke službě pohotovostí mají být i zákonné odměny. Od nového roku se zvedly zhruba o třetinu. Řadový hasič dosud za pohotovost ve všední den dostával necelých deset korun za hodinu, nově je to něco málo přes třináct korun.

autor: hoch
Spustit audio

Související