Dobrovolní hasiči z Dačic chtějí vrátit slávu unikátní škodovce

14. únor 2016

Dobrovolní hasiči z Dačic chtějí zachránit první cisternu, kterou jejich sbor měl. Unikátní škodovka je zřejmě jediná svého druhu v České republice. Pokud by se ji podařilo zachránit, rozšířila by sbírku historické techniky.

Škoda ASC 16 256 byla vyrobena v roce 1942, dačický sbor ji koupil o pět let později. Dokládá to zápis v kronice. „Byla to první cisterna ve městě a sloužila až do poloviny 70. let minulého století,“ dodává velitel sboru Vlastimil Švec.

Když hasiči přestali jezdit vozem k zásahům, ještě ho využívali při různých oslavách, akcích, výročích. Pak cisterna skončila u disidenta. „Členové sboru se znali s Magorem Jirousem a škodovku dotáhli k němu do stodoly na tyči. Tam byla ještě nějakou dobu v dobrém stavu, ale časem to vzalo za své,“ dodává Vlastimil Švec.

Vůz je zřejmě jediný svého druhu v republice, nyní parkuje v depozitu hasičského muzea v Bechyni a dačičtí hasiči se snaží sehnat peníze na opravu. Potřebovat budou asi tři miliony korun. Pokud se cisternu podaří opravit, stane se součástí Sálu cti v nové hasičské zbrojnici.

autor: hoch
Spustit audio