Dobrovolní hasiči v Nové Včelnici budou mít po 140 letech novou zbrojnici

27. listopad 2016

140 let čekali dobrovolní hasiči v Nové Včelnici na novou hasičskou zbrojnici. Letos se jim jejich sen splní. Už na začátku prosince se začnou stěhovat do nového. Město zbrojnici postavilo s přispěním Jihočeského kraje a Ministerstva vnitra.

„První hasičárnu nám postavil pan Grůza, který vlastnil výrobní podnik. Postavil hasičům dvě garáže, kde jsme doteď. Vlastního jsme nikdy nic neměli, stěhovali jsme se. Já si pamatuji už tři klubovny,“ vzpomíná zástupce velitele Pavel Poslušný.

Nová zbrojnice bude konečně prostorná a hasičům se sem vejde veškerý materiál. „Teď mám rozstrkanou výzbroj po celé Včelnici. Bude tu i lepší výjezd, protože hned pojedeme na Hradec a na Zdešov a nebudeme kličkovat,“ doplňuje.

Dobrovolní hasiči budou také plnit auta z vlastního zdroje. „Je tu nádrž, takže když přijedeme, načerpáme si čerstvou vodu a nebudeme nikde huntovat hydranty, brát špinavou vodu,“ vysvětluje zástupce velitele.

Novou zbrojnici plánovali v Nové Včelnici několik let. „Původně jsme chtěli rekonstruovat stávající objekt, ale to vycházelo asi na dvacet milionů, tak jsme se rozhodli postavit hasičárnu na zelené louce. V letošním roce už jsme byli připravení s projektem a začátkem roku byla vypsaná dotace ministerstva vnitra právě na výstavbu zbrojnic,“ říká starosta Karel Dvořák.

Stát tak nakonec přispěl padesáti procenty, což činilo asi tři a půl milionu korun. Jihočeský kraj přispěl dvěma miliony. „Zbývající čtyři a půl milionu dává město, to už je pro nás přijatelná částka,“ dodává starosta.

Novou zbrojnici hasiči slavnostně převezmou 1. prosince. Druhý den, 2. prosince od 11 do 17 hodin si ji bude moci prohlédnout i veřejnost.

autor: hoch
Spustit audio